Kanser teşhis ve tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve Türkiye'de sınırlı sayıda bulunan PET/CT cihazı, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermeye başladı. En gelişmiş görüntüleme araçlarından biri olan Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/CT) cihazı Ocak ayı itibariyle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü'nde hizmete girdi.
Nükleer Tıp Uzmanı Uzman Dr. İsmail Baltaoğlu, PET/CT cihazının son yıllarda özellikle onkolojik (kanser) görüntülemede yeni bir çağ açan, vücudun tüm organları hakkında aynı anda hem metabolik, hem morfolojik bilgi veren kapsamlı bir görüntüleme modalitesi olduğunu söyledi.
Bu cihaz ile birlikte kanser vakalarının teşhisi ve takibinin en son teknolojik imkanlarla yapılmaya başlandığını vurgulayan Uzman Dr. Baştaoğlu, " Bu yöntem en başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanserin erken tanısında giderek artan sıklıkla kullanılmaktadır. PET/CT kanserli dokuyu henüz çok küçükken (milimetrik boyutlarda) gösterebilmektedir. Böylelikle tümör hücresi henüz ilgili organın dışına çıkmadan, çevre organ ve dokulara yayılmadan erken evrede yakalanabilmektedir. PET/CT Pozitron Emisyon Tomografi ve Bilgisayarlı Tomografi cihazlarının birleşmesi ile oluşan hibrid bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemle çok düşük dozdaki radyoaktif maddelerin damar yoluyla verilmesini takiben tüm vücudun üç boyutlu, tomografik görüntülenmesi gerçekleşmektedir. En yaygın kullanım alanları; kanserin erken teşhisi, yayılımın belirlenmesi, tedaviye cevabın değerlendirilmesi ve radyoterapi planlaması gibi alanlardır. Bunun yanında hastaların tedavi sonrası takiplerinde, hastalığının tekrar edip etmediğinin araştırılmasında oldukça yararlı bilgiler sağlamaktadır" diye konuştu.
Uzman Dr. Baltaoğlu cihazın, ayrıca kalp, merkezi sinir sistemini ve enfeksiyon hastalıkları gibi birçok alanda teşhis ve tedavinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılmakta olduğunun altını çizdi.
Kanser alanında yurt dışında yapılan bütün tedavilerin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de yapıldığına değinen Uzman Dr. Baltaoğlu, " Kanser hastası buraya geldiği zaman bütün işlemleri yapılabiliyor. 1.5 ay gibi kısa sürede yaklaşık 1500 hastamıza hizmet verdik. Burada her yaş grubundan hastaya hizmet verebiliyoruz" dedi.
(İA-

11.02.2013 12:13:08 TSI

Editör: Wan Haber