Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hediye Kılınç, dönem sonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Düzenlenen açıklamaya EğitimSen Adıyaman Şube Başkanı Hediye Kılınç, EğitimSen Adıyaman Şube Sekreterlerinden Ömer Küçüker, Abdullah Demir ile şube üyesi Figen Şen katıldı. Kılınç, yaptığı açıklamada, "17 Eylül 2013 tarihinde başlayan 2012-2013 eğitim öğretim yılının birinci dönemini bitirdik. Bu dönem eğitim de tam bir kaos yaşandı. Bildiğiniz gibi geçen yıl mart ayının sonunda kamuoyunda bilinen adı ile 4 4 4 eğitim yasası kamuoyunda yeterince tartışılmadan AKP'nin çoğunluk oyu ile kabul edilerek bu eğitim öğretim döneminde uygulanmaya başlandı. Uygulama kısmi bir uygulamadan öte tüm öğrencileri, öğretmenleri, velileri, idarecileri ilgilendiren bir uygulama olmasından dolayı istatiksel anlamda yeterli veri olmadan hayata geçirildi.
Tüm Türkiye de olduğu gibi Adıyaman'da da oldukça sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıya kaldık. Öncelikle derslik sorunu çok ciddi boyutlara ulaştı. Bazı okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 50'yi geçti. Okullarda müdür odaları, teknoloji sınıfları, laboratuvarlar, kütüphaneler hatta bazı okulların bodrum katları bile dersliğe dönüştürüldü.
Normal eğitim yapan okulların tamamına yakını ikili eğitime dönüştürüldü. Yıllardır bilimsel-pedagojik eğitimin normal eğitim olduğunu savunan yetkililerin bu duruma söyleyecek sözleri var mıdır? Eğitim yasasının temel gerekçesi içinde yer alan farklı yaş grubundaki çocukların aynı mekânları kullanmasındaki sakıncalıdır. Gerekçesi fiilen ortadan kalktı. Hani İlköğretimler de yaş grubu farklı çocukların aynı alanları kullanması sakıncalıydı. Ne değişti? Eğitim yasası bu sakıncaları ortadan kaldıracaktır, diyen yetkililere sesleniyoruz: İlkokul ve ortaokul olarak ikiye ayırdığınız okulların tüm alanlarını tüm öğrenciler yine ortak kullandılar. Sınıfları sabah ortaokullar, öğleden sonra ilkokullar kullandılar. Aynı sıraya oturdular, aynı tuvalet, aynı kantin, aynı dersliklerdeydiler.
Okulların büyük bir çoğunluğu küçük yaş çocuklarının kullanımına uygun değildi. Lavabolara boyları yetişmedi. Sıraların içinde kayboldular. Bundan dolayı okullarda her gün farklı boyutlarda kazalar meydana geldi.
Farklı yaş grubundaki öğrencilerin aynı sınıf ve sıraları paylaştıkları birinci sınıflar uygulamanın en büyük mağdurları oldu. Hemen belirtelim bakanlığın gönderdiği birinci sınıf müfredatı eğitimciler tarafından uygulanamadı. Her eğitimci kendi yöntemini geliştirip, kendi müfredatını oluşturdu. Bunun içindir ki dönem sonuna geldiğimiz zamanda bazı öğrenciler okumayı öğrenmişlerken bazı öğrenciler hala üçüncü grup seslere yeni geçmişlerdir.
İlimizde bu sistem önemli sayıda norm fazlası öğretmen açığa çıkardı. Norm fazlalarının eritilmesi için bakanlığın geliştirdiği alan değişikliği uygulaması eğitimöğretim döneminin ortasında her hangi bir ölçü olmadan gerçekleştirildi. Yıllardır sınıf öğretmeni olarak çalışan eğitim emekçileri adeta 4 4 4 den kaçmak için branş değişikliğine başvurdular. İlimizde yaklaşık olarak 450 öğretmen alan değiştirdi. 4 4 4 eğitim modelinin uygulanmaya başlandığı dört aylık süre zarfında eğitimin ve eğitim emekçilerinin Adıyaman'dan doğru içinde olduğu durumu özetlemeye çalıştık. AKP iktidarını ve yetkilileri uyarıyoruz eğitimi kendi ideolojik çıkarlarınıza alet etmeyin. Eğitim siyasete alet edilemeyecek kadar ciddi bir iştir" dedi.
(CK-AŞ-Y)

24.01.2013 13:44:41 TSI

Editör: Wan Haber