Fekiye Teyran Parkında yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Van Şubesi Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 2015-2016 eğitim öğretim yılının bölgede yaşanan çatışmalar ve ölümlerin gölgesinde iki hafta gecikmeli olarak açıldığını belirterek, artan şiddet ve kaos ortamının toplumsal yaşamın bütün alanlarında olduğu gibi eğitimi de etkilediğini söyledi. Dilin, kültürel bir miras olduğunu ve herkesin anadilini ve kültürünü geliştirme, kullanma ve hayata geçirme sorumluluğunun var olduğunu ifade eden Sayyiğit, şöyle konuştu: “Anadilde eğitim temel bir insan hakkıdır. Devlet, bugüne kadar bu hakkı ihlal etti. İhlallerin yaşandığı bu süreçte yeni eğitim öğretim yılı başlıyor. Anadili Türkçe’den farklı olan milyonlarca öğrenci, bu yıl kendi anadilinde eğitim görme hakkına sahip değil. Acısını, tek kelime Türkçe bilmeden okula başlayan çocuklarımız ve öğretmenleri çekmektedir. Okula yeni başlayan çocuklar açısından ekmek gibi, su gibi zorunlu ve temel bir ihtiyaç olan anadilinde eğitim taleplerinin ve bu talebin gerçekleşmesi için yapılan demokratik eylemlerin ne kadar haklı ve meşru olduğu açıktır. Siyasi iktidar anadilde eğitim taleplerini ve verilen mücadeleyi görmezden gelmemeli; bir an önce demokratik talepleri karşılayacak somut adımlar atmalıdır.” 

Sayyiğit, başta Diyarbakır'da olmak üzere açılan Kürtçe okullara karşı yasakçı tutumdan derhal vazgeçilmesi, halkın açtığı okulların önünde engel olmaması gerektiğini söyledi. Bilimsel anlamda kişinin gelişimi, eğitim sürecinde başarılı olması için anadilde eğitimin temel koşul olduğunu anlatan Sayyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yıl binlerce Kürt çocuğu ve Türkiye’de farklı anadillerle büyüyen çocuklar, okula başlarken annesinden öğrendiği dilden başka bir dille tanışıyor. Türkçe eğitim görmeye başlıyor, bu durum çocuklar üzerinde ruhsal ve zihinsel sorun ve başarısızlık oluşturuyor. Eğitim-Sen olarak hayatlarımız, öğrencilerimiz ve okullarımız üzerinden rant elde etmeye çalışan, her adımında kendi ideolojisini dayatan tekçi zihniyete karşı DTK tarafından temel hak olan anadilde eğitimin önündeki yasal ve anayasal bütün engellerin bir an önce ortadan kaldırılması talebiyle almış olduğu bir haftalık boykot kararını destekliyoruz. Bizde çocuklarımızı okullara göndermiyoruz, diyerek bütün velilerimizi ve öğrencilerimizi boykota destek vermeye çağırıyoruz.” 

Basın açıklamasına Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, HDP Van Milletvekili adayları, HDP İl eş başkanları, DBP İl eş başkanları ve Eğitim-Sen üyeleri katıldı.

Editör: Wan Haber