Eğitim-İş Sendikası üyeleri, eğitim politikalarını Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto etti.
Eğitim-İş Sendikası'nın düzenlediği eyleme Türkiye'nin çeşitli illerinden yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Tandoğan'da toplanan sendika üyelerinin eylemine Büro İş Sendikası, Birleşik Kamu İş Sendikası, Halkın Kurtuluşu Partisi, Altı Nokta Körler Derneği ile bazı CHP milletvekilleri de destek verdi. Eylemciler, sloganlar eşliğinde Tandoğan'dan Kızılay'a yürüdü. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önünde toplanan grup, çevik kuvvet polisinin sıkı önlemleri altında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını CHP otobüsünün üzerinden yağmur altında yapan Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, eğitim çalışanlarının sorunlarının kaygı verici boyutlara ulaştığını söyleyerek, son 10 yılda eğitimde uygulanan politikaların mesleklerini yıkan kararlara dönüştüğünü iddia etti. Demir, ALO 174 hattı ile binlerce öğretmen hakkında soruşturma açıldığını kaydetti.
Eğitimin bilimsel ve parasız yapısının aşındırıldığını söyleyen Demir, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatının da değiştirildiğini belirtti. Demir, "Kamuoyunda bilinen adıyla 4 4 4 yasası ile eğitim sistemimiz piyasa koşullarına açık, Bakanlığın gerici uygulanmalarıyla da Ortaçağ karanlığına sürüklenen bir yapılanmaya dönüşmüştür. Hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan, konunun taraflarına danışmadan, okullarımızda herhangi bir alt yapı çalışması yapılmadan hazırlanan 4 4 4 yasası ile eğitim sistemimiz bir kaosa sürüklenmiştir. Dört aylık uygulamanın ortaya koyduğu gerçek ise; binlerce öğretmenimiz norm kadro fazlası olmuş, öğrencilerimiz okullarından ve öğretmenlerinden edilmiş, velilerin sırtına yüklenen ise eğitim harcamaları olmuştur" dedi.
Demir, eğitimin her aşamada parasız olması gerektiğini belirterek, öğretmenlerin sosyo-ekonomik statülerini yükseltecek önlemlerin alınması, eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesi gerektiğini söyledi.
Demir'in konuşması öncesi öğretmenler gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu andı. Eyleme katılan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu ise, simge haline gelen Şafak öğretmenin fotoğrafını açtı.
(AUÖ-CC-Y)

19.01.2013 15:35:24 TSI

Editör: Wan Haber