Eğitim Bir-Sen Selendi Şube Başkanı Mehmet Alakoyun, sendika üyelerinden oluşan öğretmenler ile birlikte Rahmanlar Köyü İlköğretim Okulu önünde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmeliğin acil değiştirilmesi için protesto gerçekleştirdi. Kravat çıkartma eylemi yaptı.
Çağdışı olduğunu öne sürdüğü kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için toplandıklarını söyleyen Şube Başkanı Alakoyun, "Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunun genel yetkili sendikası olarak bugün ülke genelinde sivil itaatsizlik gösteriyor, işe ve derslere serbest kıyafetle giriyoruz. Burada 1982 model darbe ürünü, çağdışı kılık ve kıyafet yönetmeliğini protesto etmek için toplanmış bulunuyoruz. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Ek Madde 19'daki 'devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler' hükmünden hareketle hazırlanmış olan Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte'ki akla zarar kurallar durmakta, devlet memurlarına adeta üniformalı asker muamelesi yapılmaktadır" dedi.
Alakoyun, şöyle devam etti: "Devlet, vatandaşıyla halkın inançlarıyla kavga etmeyi artık bir kenara bırakmalıdır. İnsanlarını tanımlamayı değil, tanımayı seçmelidir. Olağanüstü dönemlerin oluşturduğu psikolojik baskılardan ve bıraktığı tortulardan bir an önce kurtulmak istiyoruz. Biz eğitim çalışanları olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmeliğin acilen değiştirilmesini, kamuda çalışan kadınlara başı açık olacak şekilde dayatma yapılmamasını, Birleşmiş Milletler kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesine (CEDAW) aykırı olan başörtüsü yasağının tamamen kaldırılmasını çalışanlar olarak ne giydiğimizle değil, ne ürettiğimizle ilgilenilmesini istiyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak darbe dönemlerinin dayatmalarına uymayacağımızı buradan ilan ediyoruz. İnsan onurunu ve tercihlerini hiçe sayan yaptırımlar zorla yasal çerçeveye oturtulmuş olabilir ama bu yaptırımları asla meşru görmüyoruz. TBMM önünde kılık ve kıyafet yönetmeliğine dair Memur-Sen Konfederasyonu olarak başlattığımız itirazı Eğitim-Bir-Sen olarak 81 il ve ilçelerde 'Kılık, Kıyafet Özgürlüğü ve Başörtüsü Yasağına Hayır' çıkışımızla devam ettirdik. Bugün ise, Eğitim-Bir-Sen olarak bir adım daha atarak sivil itaatsizlik gösteriyor, hükümete darbe döneminin izlerini silmesi çağrımızı yineliyoruz. Özgürlük taleplerimiz karşılanmalı, ne giyip ne giymeyeceğimizi bilecek yetişkinler olduğumuz kabul edilmeli ve bu talebimize kulak verilmelidir."
Açıklamadan sonra, Şube Başkanı Mehmet Alakoyun ve sendika üyeleri, hep birlikte kravatlarını çıkararak eylem gerçekleştirdi.
(AÇ-ERG-Y)

05.01.2013 08:31:55 TSI

Editör: Wan Haber