Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şubesi Kadın Kolları Komisyonu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde kamusal alanda başörtüsüne özgürlük getirilmesini isteyerek eylem yaptı.
Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şubesi Kadın Kolları Komisyonu, Zonguldak Madenci Anıt'ı önünde çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük istediklerini söyleyerek, yasakların kaldırılması için eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şubesi Kadın Kolları Komisyonu yaptıkları eylemde, "Başörtüye Özgürlük İstiyoruz", "Başörtüye Özgürlük Hemen Şimdi" sloganları atarak, kamusal alanda başörtüsüne özgürlük getirilmesini istedi.
Eyleme, Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Memur-Sen'e bağlı sendika başkanları ve üyeleri katıldı. Eylemde açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şubesi Kadın Kolları Komisyonu Günseli Oğuzhan Yılmaz, "Her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan çalışma hayatında yer almamızı, seçilme hakkımızı kullanmamızı yasaklayanları, halkın tasfiye etmiş olmasına rağmen zihniyetlerinin hayatımıza hala yön vermesini protesto etmek bu ülkeyi bizim için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması talebimizi haykırmak için toplandık. Biz gerçek anlamda 'özgür bir toplumda' düşünce ve inançlardaki çeşitliliğin, fikirlerin zenginlik olduğuna inanıyoruz. Bunun için hiçbir otoritenin toplumsal dokuya müdahale etmemesi, insanları ötekileştirmemesi gerektiğine inanıyor, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük istiyoruz. Biz eşitlikten, insanların kategorize edilmemesini, başarılı olmak için fırsat ve imkanların herkese eşit bir şekilde sunulmasını anlıyoruz. Devletin bütün vatandaşlarının meşru haklarını iade etmesini, özde ve sözde vatandaş ayrımına bir an önce son vermesini istiyoruz. Biz adaletin, ödül ve ceza dağıtımıyla ilgili olduğuna, bunun için de her insana hak ettiği şeylerin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz adaletin sadece maddi olgularla sınırlı olmadığını düşünüyor, adaletin de özgürlük ve tüm insan hakları gibi dağıtılmasının mümkün olduğunu biliyoruz. Özgürlük istiyoruz. Kamuda, her alanda ve konumda, tüm mesleklerde hiçbir istisna ileri sürülmeksizin başörtülü çalışma hakkımızı istiyoruz. Akademide, yargıda, eğitimde, sağlıkta, sporda ve siyasette başörtülü-başı açık ayrım yapılmaksızın herkesin eşit vatandaşlık hakkını kullanmasını istiyoruz. İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte el ele, omuz omuza bu çağdışı yasağı kaldırmalıyız. Başörtüsü politik hesaplaşmaların, pazarlıkların, suni ideolojik çatışmaların malzemesi değildir. Başörtüsü inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymak zorundadır" dedi.
(OA-OA-Y)

10.12.2012 14:21:34 TSI

Editör: Wan Haber