Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu'nun İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mısır Çarşısı davasında Pınar Selek hakkında verdiği beraat kararında direnmekten vazgeçmesini eleştirmesine ilişkin, "Ümit ediyoruz ki yargımız bu dava ile ilgili kararını bir an evvel netleştirir ve Türkiye'nin gerçekten imajını da güvenini de bu konuda gözetir" dedi.
Egemen Bağış, Swiss Otel'de düzenlenen ''Marka Konferansı 2012''nin açılışına katıldı. Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Bağış, önümüzdeki dönem İstanbul'u daha çok tanıtmaya ve İstanbul üzerinden Avrupa Birliği mesajları vereceklerini belirterek şunları söyledi;
"Önümüzdeki dönemde İstanbul'un Avrupa'nın aslında vazgeçilmez bir şehri olduğunu, Avrupa'nın en önemli zenginliklerinden biri olduğunu, Avrupa Birliği'nin kuruluş felsefesinin hayata geçtiği bir şehir olduğunu anlatacak spotlarla reklamlarla toplantılarla etkinliklerle yeni bir süreci başlatacağız. Türkiye'nin AB sürecindeki en önemli engel olarak gördüğümüz önyargıları kırmak için İstanbul'u daha çok tanıtmaya İstanbul üzerinden Avrupa Birliği mesajlarımızı vermeye çalışacağız."
Egemen Bağış burada Avrupa Parlamentosu'nun İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mısır Çarşısı davasında Pınar Selek hakkında verdiği beraat kararında direnmekten vazgeçmesini eleştirmesine de değindi. Egemen Bağış, raportörün konuyla ilgili birçok açıklaması olduğunu ve açıklamalarında Türkiye'de bireysel haklarla ilgili ifade özgürlüğü ile şu dönemde yaşananların her zamankinden daha iyi olduğunu söylediğini belirtti.
Egemen Bağış, "Raportör Türkiye'de bireysel haklarla ilgili ifade özgürlüğü ile ilgili farklı inanç gruplarının yaşadığı özgürlüklerle ilgili olarak şu dönemde yaşananların her zamankinden daha iyi olduğun vurguluyor. Davanın spesifik içeriğine girmek benim için doğru değil, hukuken de doğru değil. Türkiye'de yasama yürütme yargı erkleri ayrıdır ve yürütmenin yargı üzerine baskı yapması düşünülemez. Bu zaten Avrupa Birliği standartlarına da aykırıdır. Ümit ediyoruz ki yargımız bu dava ile ilgili kararını bir an evvel netleştirir ve Türkiye'yi gerçekten imajını da bu konuda gözetir" dedi.
Türkiye'nin adil bir müzakere süreci yaşayan ülke olarak tarihteki yerini alacağını belirten Egemen Bağış, Avrupa Birliği ile ilgili müzakerelerin sürdüğünü söyledi.
Bakan Bağış, "Biz müzakereleri hiçbir zaman bırakmadık. Biz artık bizim attığımız reform adımlarına Avrupa Birliği'nden de karşı cevap bekliyoruz. Onlarında buna destek vermesini teşvik etmelerini bekliyoruz. Ümit ederiz ki İrlanda dönem başkanlığından itibaren Türkiye yeniden fasıl açıp kapayan ve diğer ülkelerin geçtiği süreçten geçen adil bir müzakere süreci yaşayan ülke olarak tarihteki yerini alacaktır" diye konuştu.
Bir basın mensubunun "Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir adaylık durumunuz olacak mı?" sorucu üzerine Bakan Bağış, "Ak Partililer aday olmazlar. AK Parti'de gerekli istişareler yapılır parti kimi uygun görüyorsa onu aday gösterir. Ben genel merkezin verdiği görevleri en iyi şekilde yapmaya çalıştım bundan sonra da onu yapmaya çalışırım. İstanbul sahipsiz bir şehir değil, başımızda bir belediye başkanı var Kadir beyi de destekliyorum" dedi.
Egemen Bağış Pazar günü ezeli rakipler olan Galatasaray-Fenerbahçe'nin oynayacağı derbi maçına ilişkin ise "Tarih 6-0 olarak anılıyor. Artık onu aşacak bir neticeyi ortaya koyabilmeyi ümit ediyorum" dedi.
Fenerbahçe'nin kazanmasını arzu ettiğini ifade eden Bakan Bağış, "Gönlümden geçen dostluğun kazanması bize yakışmayan görüntülerin yer almaması gerçekten futbolun bir spor olduğunu sporun da bizi birleştiren bir platform olduğunu unutmamız ama Fenerbahçe kongre üyesi olarak da tabii ki takımımın da kazanmasını arzu ederim" şeklinde konuştu.
(MH-ET-Y)

13.12.2012 16:48:06 TSI

Editör: Wan Haber