Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kanuni Sultan Süleyman'ın, Amerikan Kongresi'nde heykeli bulunan yaşamış tek Türk lider olduğunu belirterek, Muhteşem Yüzyıl dizisini eleştirdi. Bağış, "Bizim dizilere bakarsanız, iki tane hatun arasında büyük bir fırtına yaşamaktan başka bir şey geçirmemiş" dedi.
Egemen Bağış, Swiss Otel'de düzenlenen ''Marka Konferansı 2012''nin açılışına katıldı. Gazeteci Murat Sabuncu'nun soruların cevaplandıran Egemen Bağış, "James Bond'un 'Skyfall' filminde gösterilen kısım pek bizim yaşadığımız İstanbul gibi değil" diyen Sabuncu'ya, "O filmin senaristi o önyargıların etkisi altında kalarak İstanbul'un o yönünü senaryoya yansıtmış. Aslında çok da fazla bundan alınmamamız gerekir, o da bir İstanbul gerçeği. Filmdeki sahneler İstanbul'un tamamı değil ama İstanbul'un bir kısmında bu da var. Bu da aslında bizim mücadele etmemiz gereken bir konu. Bu filmin İstanbul'da çekim izinlerinin alınmasına bizzat yardımcı olmaya çalıştım. Ama yardım talebi geldiğinde sonuçta uluslararası bir yapımcı, 'senaryonuzu getirin, inceleyeyim uygun bulursam yardım edeyim' demeyi demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin bakanına yakıştıramam. Sonuçta bunlar hiç yoktan iyidir. O filmde aslında İstanbul'un yerelle küreseli birleştirdiği imajını çok net veriyor. Daha iyi olabilirdi" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yabancı yapımcılara Türkiye'de film çekmesi halinde teşvik getireceğini de belirten Bağış, artık Türkiye'nin birçok yerinde yabancı filmlerin çekilebileceğini ifade etti.
Başmüzakereci Bağış, Sabuncu'nun "İstanbul'un sorunlarını İstanbul'un belediye başkanı olarak çözmek ister misiniz?" sorusu üzerine de, "Önümüzdeki dönemde ülkem, partim benden farklı bir görev isterse o görevi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Ama şu an İstanbul'da bir seçim yok. İstanbul başı, boş değil. İstanbul'un çok başarılı bir belediye başkanı var. Ben Kadir Bey'i ilk günden beri beğeniyor ve destekliyorum. Benim partimin adayı kimse ona destek vermeye çalışırım" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN MUHAFAZAKARLAŞTIĞINA İNANMIYORUM"
"Şu anda muhafazakarlaşan, yüzünü doğuya dönen bir Türkiye mi, yoksa doğunun örnek aldığı çağdaş bir Türkiye mi var?'' şeklindeki soru üzerine de Bağış, Türkiye'nin muhafazakarlaştığına inanmadığını söyledi. Bağış, "Son yapılan anketler böyle bir tespitin doğru olmadığını gösteriyor. Türkiye'deki muhafazakarların kendilerini sıkılmadan daha fazla ön plana çıkarabildikleri bir dönemi yaşıyoruz. Eskiden sadece belli bir kesimin gidebildiği mekanlara artık herkes gidebiliyor. Türkiye'de yaşanan aslında şeffaflaşma, demokratikleşme sürecidir, birçok konuda tabuların geride bırakıldığı süreçtir" ifadelerini kullandı.
"ABD bugün Türkiye'den daha fazla muhafazakardır, Avrupa'dan da çok daha fazla muhafazakardır" diyen Egemen Bağış, Türkiye'nin, doğusundaki ülkelerin örnek aldığı, ilham kaynağı olan bir ülkedir olduğunu sözlerine ekledi. Bağış, "Türkiye muhafazakarlaşan yüzüyle Avrupa'ya balan bir ülke midir? Ben ona katılmıyorum ama öyle düşünenler varsa onlara da saydı duyarım. Türkiye, doğuludur, batılıdır, Avrupa, Asya, Orta Doğu, Balkan, Akdeniz, Karadeniz ülkesidir. Türkiye'nin biri uğruna diğerlerinden vazgeçme gibi bir lüksü yoktur" dedi.
Bakan Egemen Bağış, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin yayından kaldırılacağı iddialarının hatırlatılması üzerine de ortada alınan bir karar olmadığını vurguladı. Bağış, "Ben Türkiye'de bu dizilerin yapılmasını çok önemsiyorum. Eskiden dünyada dizilerimizin seyredilmesi gibi bir şey düşünmezdik. 2006'da Türk dizilerinin ihracatı ilk başladığında bölüm başına bin dolar satılıyordu. Şu anda 77 farklı ülkeye 116'dan fazla dizi sezonluk anlaşmalarla satılmıştır" diye konuştu.
Bağış, dizi yapımcıların birçoğunun dizileri satarken alt yazı mecburiyeti getirdiğini ve seslendirmeye izin vermediğini, bu durumun Türkçe'nin Balkanlar ve Orta Doğu başta olmak üzere çok geniş bir coğrafyada canlanmasına vesile olduğunu söyledi.
"TARİHİ, SENARYOLARINA YANSITANLARIN SAYGILI OLMASI GEREKİR"
"Bu tarihi, senaryolarına yansıtanların ve bu işten ciddi paralar kazandıranların tarihe biraz daha saygılı olması gerekir" diyen Egemen Bağış, şöyle devam etti;
"Geçen hafta Macaristan'a uçakla gittim. O yolculuk, genç yaşıma rağmen beni yordu. Kanuni Sultan Süleyman o yolu 2 kez at sırtında tepmiş. Tarihi pazarlarken biraz da tarihin hassasiyetlerine önem vermek lazım. O dizileri izleyenler bizim padişahların hiçbir şey yapmayıp, bütün gün haremde vakit geçirmiş intibasına kapılabilir. Kanuni Sultan Süleyman bugün Amerikan Kongresi'nde heykeli bulunan tek yaşamış Türk liderdir. Kanun yapması, adaleti getirmesi, nizam kurmasıyla bilinen bir şahıstır. Fakat bizim dizilere bakarsanız, iki tane hatun arasında büyük bir fırtına yaşamaktan başka bir şey geçirmemiş" diye konuştu.
Bağış, "Ben o dizilerin yapımcıları arasında olsaydım normal ödedikleri verginin iki katını öderdim, çünkü hiçbir ülkede devlet dizilerin bu kadar popüler olmasına katkı vermemiştir" dedi.
(MH-ÇK-Y)

13.12.2012 16:09:24 TSI

Editör: Wan Haber