Datça’nın Körmen Mevkisi ile Yunanistan’ın İstanköy Adası arasındaki uluslararası sularda bugün saat 06.00 sıralarında çok sayıda mülteciyi taşıyan ve gezi teknesi olarak kullanılan Arıcoğlu adındaki 20 metrelik ahşap tekne battı.

Bölgeye 5 Sahil Güvenlik Botu gönderildi. Denizden 211 mültecinin kurtarıldığı, 4’ü çocuk 22 mültecinin cesedinin denizden çıkarıldığı aktarıldı.

Bodrum’a getirildiler
Kurtarılan 211 kişi Bodrum Limanı’ndaki Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı’na getirildi. Cesetler limandaki sahil Güvenlik 1 No’lu Bot Komutanlığı’ndan, kurtarılan 211 kaçak göçmen ise, 101 No’lu Bot Komutanlığı önünden karaya çıkartıldı.

Cesetler Bodrum Devlet Hastanesi’ne götürülmek üzere cenaze araçlarına taşınırken, kurtarılan mültecilere yardım yapıldı. Bu arada çok sayıda ambulans da limana geldi. Güvenli alana çekilen ‘Arıcıoğulları’ teknesinde ise dalgıçların her ihtimale karşı son kez arama yapacağı ifade edildi.

Faciayı sahil güvenlik uçağı fark etmiş
Muğla Valiliği tekne faciasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Facianın saat 05.25’te Bodrum’un Orak Adası açıklarında meydana geldiğini belirten açıklamada, kurtarılan mültecilerin sayısını da 249’a yükseldiği duyuruldu.

Açıklamada ayrıca, “Orak Adası açıklarında sahil güvenlik uçağı tarafından üzerinde çok sayıda göçmen bulunan bir gezi teknesi tespit edilmiştir. Teknenin su alarak batmaya başladığının görülmesi üzerine sahil güvenlik uçağı tarafından teknenin bulunduğu mevkiye arama kurtarma amaçlı SAR (arama-kurtarma) kiti atılmıştır. Olay mahalline beş sahil güvenlik botu sevk edilerek kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. 249 göçmen sağ olarak tekneden kurtarılmıştır. Sahil güvenlik personeli ve kurtarma çalışmalarına katılan Bodrum Arama Kurtarma Derneği dalgıçları tarafından yapılan aramalarda teknenin su altında kalan kısımlarında 22 göçmenin cansız bedeni tespit edilerek sahil güvenlik botlarına aktarılmıştır. Muğla Valisi Amir Çiçek, olay mahalline giderek, arama kurtarma çalışmalarını koordine etmiştir. Kurtulan göçmenlerin beyanından da başka da kayıp olmadığının anlaşılması üzerine arama-kurtarma çalışmalarına son verilmiştir. Sağ kurtarılanlara gıda, giyecek gibi insani yardımlar yapılmaktadır. Bu kişiler Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Başkanlığı tarafından belirlenen barınma yerlerine intikal ettirilecektir. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da gerekli adli tahkikat sürdürülmektedir” denildi.

Öte yandan, facianın yaşandığı batan Arıcıoğulları gezi teknesi Bodrum, İçmeler Mevkisi’ndeki bir tersaneye çekilerek, kızağa alındı. Su tahliye çalışmaları devam eden teknede, son kez yapılan aramada başka mülteciye ise rastlanmadı. (DHA)

Editör: Wan Haber