İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, 2016 yılının ilk 4 ayında çoğu HDP üyesi ve yöneticisi olmak üzere aralarında öğrencilerin ve gençlerin de bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alındı, bunlardan 92'si "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla tutuklandı. 

İzmir'de 28 kişi tutuklandı

Ocak ayında, İzmir'in Konak, Yamanlar, Karabağlar, Bornova, Bayraklı ve Menemen ilçelerinde yapılan operasyonlarda toplam 7 kişi gözaltına alınırken, Ankara Katliamı protestosuna katıldığı iddia edilen 7 kişiden 3'ü tutuklandı. Yine ay içerisinde Konak ilçesinde Çimentepe semtinde düzenlenen ev baskınlarında Zeyni Yüksel, Agit Özer ve Yunus Aydemir isimli yurttaşlar gözaltına alındı. 

Mart ayında, 3 Aralık 2015 tarihinde düzenlenen operasyonda polis tarafından İstanbul'da katledilen Dilan Kortak'ın İzmir'deki cenaze törenine katılanlara dönük, "Örgüt propagandası yaptıkları" ve "Örgüt adına eylemlerde bulundukları" iddiasıyla yürütülen operasyon kapsamında çok sayıda eve baskın yapıldı. Bu baskınlarında aralarında HDP İl Eşbaşkanı Cavit Uğur ve HDP PM üyesi Dilek Aykan'ın da bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 23 kişiden Uğur ve Aykan'ın da aralarında olduğu 10 kişi tutuklandı. 

Yine siyasi soykırım operasyonları kapsamında İzmir'in 8 ilçesinde Newroz'dan bir gün önce düzenlenen baskınlarda 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 22 kişiden 10'u hakkında tutuklama kararı verildi. 

Nisan ayının ilk günü ise, Bornova'da yapılan operasyonlarda HDP İlçe Eşbaşkanı Seyithan Semo ve YAK-DER Şube Eşbaşkanı Sabri Adıbelli'nin de aralarında bulunduğu 7 kişi daha gözaltına alınırken, operasyon kapsamında 4 kişi mahkemece tutuklandı. 

Manisa'da 22 kişi tutuklama

2016 yılının ilk ayında polis operasyonlarına Manisa'da start verildi. 1 Ocak'ta Manisa'da ev ve işyerlerine yapılan polis baskınında 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, ay içerisinde ise Yunus Emre ve Şehzadeler ilçelerinde yapılan eşzamanlı operasyonlarda DEM-GENÇ üyesi 7 genç, "YDG-H üyesi oldukları" gerekçesiyle gözaltına alındı. Manisa 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ifadeleri alınan 6 kişi, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. 

Mart ayında, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü polislerince düzenlenen operasyon kapsamında HDP il binası, bazı ev ve işyerlerine baskın yapıldı ve aralarında HDP'li eşbaşkanların da bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. HDP Manisa İl Eşbaşkanları Hatice Aslan ve Sait Taycı ile HDP Şehzadeler ile Yunusemre ilçe eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu 10 kişi "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. 

Nisan ayında ise, Manisa merkez ve Turgutlu ilçesinde yapılan operasyonlarda 11 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlardan 1'i çocuk 6'sı tutuklandı. Yine ay içerisinde Akhisar'da ev baskınlarında gözaltına alınan KJA'nın 5 üyesi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Aydın'da 16 kişi tutuklandı

Aydın'da ise, Ocak ayında, Efeler ilçesinde polis birçok eve baskın düzenledi. Evlerin kapılarını koçbaşları ile kıran polisin, arama kararını göstermelerini isteyen yurttaşlara, "Savcılık emri ile gelmedik polis yetkisi ile geldik" demesi dikkat çekti. Polisin ev baskınlarında 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakılırken, Didim ilçesinde ise 13 Ocak'ta evlere yapılan baskın sonucu gözaltına alınan 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aydın Germencik'te yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 17 kişiden 11'i tutuklandı. 

Mart ayında, yine birçok ilçede yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 30 kişiden 5'i tutuklandı. 

Nisan ayında ise, Aydın'ın Didim ilçesinde HDP ve ESP il binalarına polis baskın düzenledi. Baskın sonucu gözaltına alınan 9 kişi daha sonra serbest bırakıldı. 

Denizli'de 10 kişi tutuklandı 

Denizli'de Mart ayında, TEM Şube polislerinin düzenlediği eşzamanlı ev baskınlarında 8'i çocuk 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 17 kişiden 10'u çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Afyon'da 9 öğrenci tutuklandı

Afyon'da yapılan ev baskınlarında ise çoğu üniversite öğrencisi 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 9 öğrenci "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı.

Muğla'da 5 kişi tutuklama

Şubat ayında, Muğla'nın Menteşe ilçesinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 3 kişi "Örgüt üyesi olmak"tan tutuklandı. Mart ayında, Muğla'nın Milas ilçesinde polis operasyonunda gözaltına alınan 2 kişi "YDG-H üyesi olduğu" iddiasıyla tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

Burdur'da HDP eşbaşkanı tutuklandı

Burdur'da polisin şafak vakti 9 ayrı adrese düzenlediği operasyonlarda ise aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 27 kişiden HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Akdağ ve Abdulvahap Tunçay tutuklandı.

Editör: Wan Haber