Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi'nde uygulanan Robotik Cerrahi yöntemi ile bir ilk daha gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen ameliyatla tek delikten rahim alındı.
Türkiye'de ilk kez uygulanan Single Part(Tek Delikten rahim alınması) yöntemiyle rahim ameliyatı gerçekleştiren EÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendal ameliyatta kullanılan robotu ve bu robotla yapılan ameliyatı anlattı.
Üniversitede yıllardır uygulanan kameralı kapalı ameliyat sisteminin robot yardımıyla gerçekleştirildiğinde; 3 boyutlu ve daha detaylı görüntü alındığını, ameliyatın daha az hasarla atlatıldığını söyleyen Prof. Dr. Fatih Şendal, "Ameliyat sırasında hasta başında durmamız gerekmiyor. Robot el bileğinin yaptığı bütün hareketleri yapabilme yeteneğine sahip olarak tasarlanmış. El titremesi ortadan kalkıyor ve milimetrik hareketleri başarı ile gerçekleştirebiliyoruz" dedi

YARA İZSİZ AMELİYAT
Türkiye'de ilk kez uygulanan ameliyat şeklini hasta dostu cerrahi olarak değerlendiren Prof. Dr. Şendal şu bilgileri verdi: "Single Part yani tek delikten rahim alınması ameliyatı bir ilk olma özelliği taşıyor. Tek delik olayı oldukça yeni bir konu. Normal ameliyat yöntemlerinde 4 delik açılırken bu yöntemle sadece göbek çukurundan açılan delik kullanılıyor. Delik sayısı azalınca ağrı da azalıyor. Hastada görsel olarak iz kalmıyor bu yüzden 'yara izsiz ameliyat' olarak adlandırmak mümkün oluyor."
Uygulanan robotik yöntemle iyileşmenin daha hızlı olduğuna söyleyen Prof. Dr. Şendal hastalarının bir hafta gibi kısa bir sürede ayağa kalkabilmelerinin büyük avantaj olduğunu belirterek iyileşme süresinin kısa olmasını, büyük zamanlar harcanmadan kısa süre içinde sağlığa kavuşulması özelliğini "hasta dostu cerrahi" olarak değerlendirdi.

ROBOTLAR TEK DELİKTEN RAHİM ALDI
Kapalı sistemle gerçekleştirilen cerrahi yöntemin yeterince bilinmediğinden bahseden Prof. Dr. Fatih Şendal gerçekleştirilen tek delikten rahim alınması ameliyatını şu şekilde anlattı: "İnsanlarımız 10 santimetrelik bir miyomun kapalı cerrahi yöntemi ile alınabileceğinden haberdar değil. Eğer toplum bilinçlenirse bu yöntem yaygınlaşır ve hem ameliyat hem iyileşme süreci daha kolay hale gelir. Single Part yöntemini uyguladığımız hastamız da bundan haberdar değildi biz durumu anlattık, kendinde bu yöntemin uygulanmasını kabul etti. Ameliyatımız iki buçuk saat sürdü şimdi hastamız çok iyi."
Ameliyattan önce hiç korkmadığını söyleyen hasta Sema Kutlu ise, ameliyat öncesini ve sonrasını, "Bodrum'dan Ege Üniversitesi'ne geldiğimde kanamalarım düzensizdi. Doktorlar bana bu cerrahi seçeneği net bir şekilde anlattıklarında hiç endişelenmedim, korkmadım, uygulanmasını istedim. Diğer hastalara da korkmamalarını öneriyorum. Ameliyat sonrasında fazla ağrım olmadı, rahatça dolaşabiliyorum" şeklinde anlattı.
(HD-YHY-Y)

21.01.2013 18:11:56 TSI

Editör: Wan Haber