Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Güray Saydam, mevzuattaki değişiklik ile akraba dışı kemik ilik nakillerinin de yapılacağı müjdesini verdi. Saydam, yapacakları ilk ilik naklinin uyumlu dokularının İngiltere ve Finlandiya'dan geleceğini belirtti.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda, 1999 yılından bu yana akrabadan akrabaya kemik iliği nakli yapılıyor. Bu zamana kadar binin üzerinde hastaya nakil yapıldı. Fakat tüm nakiller dokusu uyan kardeş veya akrabadan yapıldı. Şimdi değişen mevzuat ile birlikte akraba dışında da dokusu uyan kişiler tespit edilecek nakil yapılacağı belirtildi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güray Saydam, "İstanbul ve Ankara'da doku bankalarının taramış olduğu Türkiye'de veya yurtdışında yaşayan kişilerden bulduğu uygun doku ve kemik iliğini yakın zamanda merkezimizde almaya başlayacağız. Hatta ilik bekleyen iki hastamıza birine İngiltere, birine Finlandiya'dan uygun donör bulunduğunu söyleyebilirim. Yapılması gereken işlemler bitince nakil gerçekleştireceğiz" dedi.

HASTA İÇİN ŞANS ARTIYOR
Akraba dışında da uygun donör olup olmadığının araştırılmasının hasta için çok büyük şans olduğunu açıklayan Prof.Dr. Saydam, şöyle konuştu: "Her hastaya akrabadan uygun donör bulunmuyor. Dünyada doku bankasına kayıtlı 20 milyon kişi var. Bunların 10 milyonu Amerika'da, 5 milyonu Almanya'da, 38 bini de ülkemizde. Dolayısıyla ülkemizde verici bulmak daha zor. Akraba dışı nakil imkanı ile hastanın şansı artıyor. İlk akraba dışı nakil için İngiltere ve Finlandiya'dan uygun donör bulunması sevindirici. Uygun kişilerden alınan kök hücreler İzmir'e gelecek ve nakli yapacağız. Herkesin milyonda bir doku ikizi vardır. Tarama yapmak önemli"
(HK-HO-Y)

09.01.2013 16:08:52 TSI

Editör: Wan Haber