Polonya'nın başkenti Varşova'da, 5-8 Şubat 2013 tarihinde düzenlenecek Avrupa Hemofili Kongresi'nde Türkiye'nin açılan ilk Yetişkin Ege Hemofili Hasta Okulu'nun tanıtımı yapılacak.
Kanda pıhtılaşmayı sağlayan faktörün eksikliğinden kaynaklanan kalıtsal bir hastalık olan hemofilide, hastaların eklemlerinde durup dururken kanama meydana gelebiliyor. Yerine eksik faktör konulmadan da kanama durmuyor. Bu nedenle hastaların kanama anlarında faktör uygulamayı öğrenmelerini ve daha konforlu bir şekilde yaşamalarını sağlayacak bilgiler, Mart 2011'de açılan Ege Hemofili Hasta Okulu (EHHO) ile anlatılıyor.
Okulun kurucusu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Şahin, "Geçen yıl mart ayından bu yana belli aralıklarla eğitimlerimiz oldu. Okul sayesinde hastalarla daha uzun süre iletişim kurabileceğimiz, sorunların paylaşıldığı bir ortam yarattık. Hastaların anlatılan her ders sayesinde hastalık ile ilgili bilgi seviyeleri arttı. Uluslararası bir kongrede okulumuzun dikkat çekmesi büyük bir gurur" dedi.
5-8 Şubat 2013 tarihinde Polonya'nın başkenti Varşova'da, Avrupa Hemofili Kongresi'nde Türkiye'nin açılan ilk Yetişkin Ege Hemofili Hasta Okulu'nun tanıtımı yapacak Doç. Dr. Fahri Şahin, "Kongrede Ege Üniversitesi'nde yaklaşık 150 hemofili hastasının okul süresince neler öğrendiğini, öğrendiklerini sosyal hayatlarında nasıl uyguladıklarını anlatacağım. Okul sayesinde kanama anında damar içinden faktör uygulamayı öğrenmeyen kimse kalmaması bizi çok sevindiriyor. Okul sayesinde 3 saatlik eğitim boyunca egzersizden beslenmeye, karşılaştıkları hak ihlallerinden hepatitlere kadar pek çok konuda konuşma fırsatı yakaladık. Hastanın doktoru ile süre kısıtlaması olmadan konuşması da iyi bir motive" diye konuştu.
(HD)

09.01.2013 14:45:06 TSI

Editör: Wan Haber