Edremit'te inşaatı süren yeni Karayolları Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları ile Van Gölü sahilinden geçen ana yol arasında bağlantı sağlamak için köprülü kavşak yapılıyor. Köprülü kavşağın Edremit'in doğal yapısını tahrip edeceğini belirten vatandaşlar kavşak yapımının durdurulması için hukuk mücadelesi başlattı.

Vansesi Gazetesi'nden Hacı Yılmaz'ın haberine göre; Van'ın en önemli turizm, dinlenme ve yaşam merkezi olan yeşil Edremit hız kesmeyen betonlaşmaya direnemiyor. Edremit'te ağaçların kesilerek çok katlı binaların mantar gibi artması, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi bazı kamu kurum ve kuruluşların göl manzaralı beton yığını imtiyazlı yapılaşması,  kıyı ve sahilleri çirkin barakalarla yağmalanması sürerken Edremit'in katledilen eşsiz doğasına bir darbede Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'nden geliyor.

"Kavşak için göle dolgu yapılıyor"

2011 Van depremi sonrası idare tarafından alınan kararla ağır hasar gören Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yeri İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilirken Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yeni hizmet binasının da Edremit'te yapılması kararlaştırılmıştı. Turizm ve  yaşam alanı olarak değerlendirtmesi gereken Edremit'in Çiçekli Mahallesi civarında Van Gölü'ne hakim bölgede 2012 yılında inşaatına başlanan Karayolları Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları hızla tamamlanıyor. Van-Gevaş arasında yer alan Van Gölü sahilinden geçen şehirlerarası yol ile Karayolları Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları arasında bağlantı sağlamak üzere doğal yapıyla uyuşmayan şekilde köprülü üst kavşak yapımına başlandı. Kavşak için yol genişletme çalışmaları yanında Van Gölü sahilinde dolgu yapılıyor.

"Kavşak Edremit'in doğasına zarar verir"

Van Gölü sahilinde köprülü üst kavşak yapımının Edremit'in doğasına zarar vereceği, doğal güzellikleri tahrip edeceğini ifade eden vatandaşlar, belediyeleri, meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarımı köprülü kavşağın inşaatını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.

"Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Edremit'te ne işi var"

Kamu kurumlarının Edremit'te taşınmasını yanlış olduğunu ifade eden vatandaşlar, "Edremit turizm, sosyal yaşam alanı, doğal güzellikleri ve özellikleri olan ilçedir. Edremit betonlaşmaya, ranta feda ediliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün, Devlet Su İşleri'nin ve diğer kurumların Edremit'te ne iş var.   Bu kurumların Edremit'te taşınması yalnızca israfa, ,hizmetin aksamasına, iş ve zaman kaybına neden olacaktı. Edremit'te betonlaşmayı planlayanlar, yapılara ruhsat verenler ve engel olmayanlar kamu vicdanı önünde sorumludurlar, suçludurlar" dedi

"Köprülü kavşak yerine normal kavşak ve sinyalizasyon sistemi kurulmalıdır"

Kamuya ait beton yığınları, çok katlı binalar yetmez gibi şimdi de Edremit sahil şeridinin doğal yapısı ve görünümü köprülü kavşak yapımı ile tahrip edildiğini vurgulayan vatandaşlar, "Biz Edremit'in doğasına zarar verecek olan köprülü kavşağın yapılmasını istemiyoruz. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ile sahilden geçen yol arsında köprülü kavşak yerine normal kavşak ve sinyalizasyon sistemi kurulmalıdır. Bu hem daha ekonomik hem de Edremit'in doğasına zarar vermeyen bağlantı yolu çözümdür.  Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve  TOKİ konutları ile ana yol arasında  araç yoğunluğuna rağmen köprülü kavşak yapılmazken işlerinin büyük çoğunluğu müteahhitler tarafından yapılan bir kurum ve 120 lojman için köprülü kavşak yapılması israftır, yanlıştır, gereksizdir. Kavşağın iptal edilmesi için bütün yasal girişimlerimizi ve mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dediler.

"Edremit'te yasa, kural ve değer tanınmıyor"

Karayolları hizmet binası için turizm değeri olan sahil yolu üzerinde köprülü kavşak yapımını durdurmak için hukuk mücadelesi başlatan vatandaşlar Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit Belediyesi, Mimarlar Odası ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde de girişim başlattıklarını ifade ederek şunları söylediler: "Edremit'te yasa, kural ve değer tanımayan betonlaşmaya ve yağmalanmaya üzülüyoruz. Toplum betonlaşmaya, doğal yapının bozulmasına, yaşam alanlarımızın yağmalanmasına karşı duyarlı olmalıdır. Edremit göz göre göre betonlaşmaya, ranta kurban ediliyor. Bütün Vanlıları Van'ı seven herkesi Edremit'e yaşanan doğa katliamına, betonlaşmaya karşı tepki göstermeye davet ediyoruz."  

Editör: Wan Haber