Edremit Belediyesi toplantı ve konferans salonunda düzenlenen panele Van KURDİ-DER yöneticisi Tahsin Timur ve Kürt dili üzerine eğitim ve araştırma çalışmaları yürüten Nezir Öcek panelist olarak katıldı. KURDİ-DER Van Şube yöneticisi Tahsin Timur, Edremit Belediyesi’nin böylesi bir hassasiyet gözeterek Kürtçe üzerine bir panel düzenlemesini önemli bulduklarını söyledi. Bir ulusun en önemli varlık gerekçesinin kendi dili olduğunun altını çizen Timur, Kürtçe'nin de Kürt halkının var olma gerekçesi olduğunu söyledi. Mevcut kapital modernist yaklaşımın yaşamın tüm alanında tek tipleştirmeyi esas alan politikasının dil konusunda kendini dayatamadığına dikkat çeken Timur, dilin bireyin, ulusun varlık gerekçesi olduğunu aktardı.


Nezir Öcek ise, Kürt halkına dayatılan teslimiyet ve yok olmanın Kürt halkının diline ve kültürüne sahip çıkmasıyla iflas ettiğini söyledi. Bir ulusun yok oluşunun öncelikli olarak dilinin yok edilmesiyle başladığının altını çizen Öcek, bölgedeki tarihsel asimilasyon politikalarının bugün de sürdüğünü öne sürdü.


Soru cevap bölümüyle son bulan panele Edremit Belediyesi Eşbaşkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanları katıldı.

Editör: Wan Haber