Edremit Belediyesi bünyesinde bulunan Kadın Politikaları Müdürlüğü Edremit’te yaptıkları saha çalışmasında kadına şiddetin arttığına ve kadınların bazı şiddet türlerini dahi bilmediğini gözlemledi. Bu durumu aza indirmek sebebiyle “ Şiddete Dur De!” temalı bir el broşürü hazırladı. Kürtçe ve Türkçe hazırlanan bu broşürler Edremit’te ev ev, kapı kapı dolaşılarak kadınlara dağıtılacak.
Broşür; ‘Kadınlar Şiddeti Tanımıyor’, ‘Kadına Yönelik Şiddetin Tanımı’, ‘Şiddet Türleri’, ‘İstatiksel Verilerle Kadın Kıyımı’ gibi ana başlıklardan oluşuyor.

Erkeklerin kadınlara şiddet uygulama nedenlerinin de araştırması yapıldı ve erkeklerin; psikolojik, biyolojik, sosyolojik gibi faktörlerden dolayı şiddete başvurduğu sonucuna varıldı.


“KADINLAR ŞİDDET TÜRLERİNİ BİLMİYOR”
Edremit Belediyesi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Biriminden Psikolog Sinem Koca, kadınların kendilerine uygulanan şiddetin bile farkında olmadıklarını söyledi. Psikolog Koca, “Kadınlarla konuşuyoruz ve şiddete maruz kalıp kalmadıklarını soruyoruz. Hayır diyorlar. Sonra soruları daha da açarak soruyoruz “Hiç tokat yemediniz mi?” Hiç dayak yemediniz mi? Önceki sorumuza hayır diyen kadınların cevapları değişiyor. “Evet elbette”. Bu kadınlara göre ancak hastaneye gitmemiz gerekirse şiddet oluyor. Oysa birçok şiddet eylemi çocuk yaşta evlilik, zorla evlendirilme, berdel, beşik kertmesi gibi kültürel uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Önce kadınları bilinçlendirmek gerekiyor. Kadın kendine yapılan her türlü şiddetin farkına varmalı ve kendini koruyabilmeli. Erkeklerin kadınlara şiddet uygulama nedenlerini incelendiğimizde; psikolojik, biyolojik, sosyolojik gibi faktörlerin yer aldığını görüyoruz” dedi.

Koca, ayrıca KJA’nın çalışmalarıyla kendilerine ışık olduğunu ve kadına yönelik şiddetin önlenemez olduğu algısını çürüterek kendilerini cesaretlendirdiğini belirterek, “Kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele kapsamında kadınların sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi alanlardaki problemlerini tespit etmek ve çözüm geliştirmek için saha araştırmaları yapan ve bilgi-belge envanteri oluşturan, özgür kadın felsefesiyle yaşamın her alanında ve örgütsüz tek bir kadın kalmayacak tarzda eyleme kavuşturulmasını sağlayacak, ideolojik, felsefik, politik gibi hedefler amaçlayan KJA şiddetin önlenemez olduğu yönündeki düşünceyi çürütmekte ve şiddetle mücadele konusunda bizlere cesaret vermektedir. Bu anlamda her kadın için, yaşanılır bir dünya için kadınların toplumdaki statülerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı. Aile içi şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması amacıyla toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik aile içi şiddet konularında farkındalık yaşatmak olacaktır” şeklinde konuştu.


“DÜNYA’DA HER 14 KADINDAN BİRİ ŞİDDET MAĞDURU”
İstatistiklere göre Dünya kadınlarının %70’e yakını hayatlarının bir noktasında en az bir kere şiddet gördüğünün altını çizen Koca, “Kadına yönelik şiddetle ilgili rapor hazırlayan Londra Üniversitesi tarafından 56 ülkede 3 yıl süren araştırmalar sonucunda, dünyada her 14 kadından biri cinsel şiddet mağduruyken Afrika da her iki dakikada 1 kadın tecavüze uğruyor. Kadınların cinsel şiddete en çok maruz kaldığı ülkelerden biri olan Türkiye’de ise 2013-2014 yıllarında toplam 531 kadın erkekler tarafından katledildi. Van ili istatistiklerine bakıldığında ise 2011 yılında 52 kayıtlı intihar olayı sayısının 2012 yılında büyük oranda azalarak 23 olmuştur. Fakat son 3 yılda yeniden artış gösterdiği gözlemlenmiştir. İntihar edenlerin %48,8’i evli, %38,4’ü hiç evlenmemiş ve %5,6’sı ise boşanmış kadınlar olduğu istatistiklere yansımakta. 2015 yılının son birkaç ayı içinde çoğunluğu kadın ve küçük yaşta evlendirilenlerden oluşan 18 kişi intihar etmiştir. Fiziksel, ekonomik, duygusal, psikolojik ve cinsel şiddet alt başlıklarıyla şiddet türlerinin açıklandığı broşürün kadınların bilinçlendirilmesi yönünde bir adım olacak” dedi.

Editör: Wan Haber