Nükleer santral kurulması konusunda 27 Ocak'ta referanduma gidecek olan Bulgaristan'a Edirneli doğaseverlerden mesaj var. Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Edirne Temsilciliği, Türkçe ve Bulgarca bir broşür hazırlayarak, Bulgarlara, 27 Ocak'taki referandumda 'Hayır' oyu vermeleri konusunda çağrıda bulunuyor.
27 Ocak'ta referandum yaparak ülkelerine Nükleer Santral'in kurulup kurulmayacağı konusunu oylayacak olan Bulgaristan'a Edirne'den bir çağrı var. Nükleer Santral'in zararlarının anlatıldığı Türkçe ve Bulgarca ifadelerden oluşan binlerce broşür bastıran DAYKO Edirne Temsilciliği, "Komşu! Nükleere 'Hayır' de. Nükleer hepimizi öldürür" diyerek komşu ülke vatandaşlarını nükleerin tehlikeleri konusunda uyarıyor.
Bulgarlara, referandumda 'Hayır' oyu vermeleri çağrısında bulunan Edirneli doğaseverler, önümüzdeki günlerde Kapıkule Gümrük Kapısı'na giderek Bulgaristan'daki çeşitli dernek ve vakıflarla bir araya gelecek.
BACIOĞLU: BİRÇOK ÜLKE NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇİYOR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAYKO Edirne Temsilcisi Bülent Bacıoğlu; Almanya, İsviçre, İtalya, Japonya ve Belçika gibi ülkelerin nükleer enerjiden vazgeçtiğini, hatta Japonya'nın geçen yıl meydana gelen Fukushimas felaketinin ardından aşamalı olarak ülkedeki 54 reaktörü kapattığını vurguladı. Litvanya'nın enerjide dışa bağımlı olmasına rağmen düzenlenen referandumda halkın yüzde 64'ünün ülkede yeni bir nükleer enerji santralinin inşa edilmesine karşı olduğunu ifade eden Bacıoğlu, "İnanıyorum ki 27 Ocak'ta Bulgaristan'da yapılacak referandumdan geleceğimiz adına olumlu bir sonuç çıkar" dedi.
"BULGAR HALKININ REFERANDUMDA 'HAYIR' DİYECEĞİNE İNANIYORUZ"
Bulgaristan'daki referandumun Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğine vurgu yapan Bacıoğlu, "Bulgaristanlı vatandaşların ülkemize girdiği sınır kapılarında ve turistik mekânlarda el ilanı dağıtarak ve bilgilendirme yaparak nükleer tehlike konusunda kampanyaya yer verilecektir. Yine internette sosyal paylaşım üzerinden de benzer kampanyalar yürütülecektir. Bulgaristan tarafında çok sayıda arkadaşımızın, sivil toplum örgütü ve kurumların da desteğini bekliyoruz. Bulgaristan'da yapılması planlanan yeni nükleer santraller ve eski santraller ülkenin komşusu bizi ve tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Bizler çevre sorunlarına yol açabilecek bu tür girişimlere insanlığın geleceğini düşündüğümüz için 'Hayır' diyoruz. Bulgaristan halkının da hayır diyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.
'EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE OLUR'
Bulgaristan'a kurulacak bir nükleer santralden en çok etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olacağına da vurgu yapan Bacıoğlu, Türkçe ve Bulgarca bastırdıkları broşürlerle Bulgar vatandaşlara, "Komşu! Nükleere 'Hayır' de. Nükleer hepimizi öldürür" mesajı verdiklerini söyledi. Son olarak önümüzdeki günlerde bazı Bulgar sivil toplum kuruluşları ile bir araya geleceklerini ifade eden Bacıoğlu, "Çocuklarımızı, geleceğimizi radyasyona teslim etmeyelim" dedi.
(ORA-ÖK-Y)

07.01.2013 11:44:03 TSI

Editör: Wan Haber