Edirne'de kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek için 14 Şubat Sevgililer Günü'nde dans etti. Eyleme destek veren Edirne Belediye Başkan yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da kadınlarla birlikte dans etti.
Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi bir grup, kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek için "Dans eden bir milyar kadın" sloganıyla 14 Şubat Sevgililer Günü'nde dans etti. Grup adına konuşan Sibel Balkürleyen, Türkiye'de her yıl 165 kadının şiddet görerek öldürüldüğünü ifade ederek, "Tecavüze uğrayan, dayak yiyen, fiziksel ve psikolojik şiddete uğrayan, erkek zevki için sünnet ettirilen, seks kölesi olarak kullanılan, ağzını açtığında susturulan, evde, işte, okulda taciz edilen milyarca kadın artık ayağa kalkıyor. Tüm dünya kadınları ayaklanıyor. Hem de 14 Şubat Sevgililer Günü'nde Biz dünya kadınları 14 Şubat sevgililer gününde hediye almak yerine dans ederek kadına karşı şiddeti protesto ediyoruz. Türkiye'de her yıl 165 kadın öldürülüyor. 150 kadın da tecavüze uğruyor. Almanya'da her 4 kadından biri şiddete uğruyor. Etiyopya da, Nijerya'da, Somali de kadınlar sünnet ettiriliyor. Fransa'da her ay 6 kadın aile şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor. Amerika'da her 6 dakika da bir kadın tecavüze uğruyor. Tüm bu rakamlar toplandığında yaklaşık bir milyar kadına denk geliyor. Duyarlı herkesi şiddete karşı çıkmaya, öfkemizi haykırmaya, sesimizi duyurmaya yanımıza çağırıyoruz ve biliyoruz ki bir milyar kadının dans etmesi devrimdir" dedi.
Açıklamaların ardından kadınlar müzik eşliğinde dans ederek kadına yönelik yapılan şiddeti protesto etti. Çevrede toplanan kadınların ve Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu'nun da katıldığı müzikli eğlencede kadınlar halay çekti. Bazı kadınlar üzerlerinde 'kadın cinayetlerine son' yazılı beyaz yelekler giyerek halaya eşlik etti. Bir süre müzik eşliğinde eğlenen ve şiddeti protesto eden kadınlar danslı eylemlerin süreceğini ifade etti.
(İHA-AŞ-Y)

14.02.2013 15:55:04 TSI

Editör: Wan Haber