Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, bazı basın yayın organlarında yer alan “Vali İsrail’e kızdı, sinagogu müzeye çevirdi” başlıklı haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, Büyük Sinagog’un müze olarak kullanılması kararının Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu kaydetti. 

 

 


Vali Şahin, restorasyonu devam eden sinagog ile ilgili açıklamaların birçok yazılı ve görsel medya kuruluşlarınca haber yapıldığını belirterek, yapılan haberlerde kendisinin açıklamalarının yanlış bir mecraya çekilmesini önlemek adına yazılı açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti. Şahin, kentte yer alan ve restoresine 2010 yılında başlanılan Büyük Sinagog’un, idare binası ve müştemilat binasının Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü marifetiyle onarıldığını söyledi. 2014 yılı içerisinde restorasyonu bitirilmesi planlanan sinagog binasının kullanım şekliyle ilgili kararın, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu ve müze olarak kullanılmasına karar verildiğini hatırlatan Vali Şahin, “Eylül 2014 tarihinden itibaren de bu karar doğrultusunda ilgili birimlerle yazışmalarımız gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

 


Vali Şahin, Mescid-i Aksa’da meydana gelen üzücü olaylara dikkat çekmek üzere Sinagog’un ihya edilmesinden bahsedildiğini dile getirerek, “Tüm dinlere ait kutsal mekanlar ile kültürel miras addedilen eserlerin korunması ve yaşatılması gerektiğini vurgulamak ve Mescid-i Aksa’da yaşanan olayları tasvip etmediğimi ifade etmek adına bu açıklamalarda bulundum” ifadelerini kullandı.

 

 

0f00wwwwwwwww.jpg

 

 

 Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in kent merkezinde restorasyon yapılarak ayağa kaldırılan Sinagog ile ilgili 'ibadethane değil müze olarak kullanılacak' şeklindeki sözlerinin, düşmanlık olarak yansıtıldığını söyledi.

 


Edirne Belediye Başkanı ve STK’ların başkanları ortak bir basın açıklaması yaptı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vali Dursun Ali Şahin’in sözlerinin bir inancın mensuplarına karşı düşmanlık tavırları içinde bulunmuş gibi, böyle bir açıklama yapmış gibi yansıtılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. 

“VALİ ŞAHİN, RAV İSAK HALEVA’YLA TELEFONLA GÖRÜŞEREK ÖZÜR DİLEDİ”

 


Başkan Gürkan, “Vali Şahin, Rav İsak Haleva ile telefonla görüştüğünü açıklamasının Türk Musevi Cemaati ile bir ilgisinin olmadığını ve Türk Musevi Cemaatinden özürlerini ilettiğini, az önce kendisi ile görüşmemizde bildirdi” dedi.

 

 

 
Vali Dursun Ali Şahin’in sinagog restorasyonunda ne kadar çaba harcadığını bildiğini dile getiren Başkan Gürkan, “Zaten az önce Vali Şahin de Türkiye Musevi Cemaatinin Hahambaşısı Rav İsak Haleva ile yaptığı telefon görüşmesinde bu beyanın yanlış anlaşılmasından dolayı derin üzüntü duyduğunu, yaptığı açıklamanın Türk Musevi Cemaati ile bir ilgisinin olmadığını ve Türk Musevi Cemaatinden özürlerini ilettiğini, az önce kendisi ile görüşmemizde bildirdi. Bunu da açıklamak istedim. Biz de burada toplanan başkanlar olarak şu görüşte birleştik. Edirne, Yahudi arkadaşlarımızın, Yahudi kardeşlerimizin yüzlerce yıl Türklerle, Rumlarla, Ermenilerle komşuluk ilişkilerini insani sınırları içerisinde yaşattığı bir şehir. Biz yaratılanı yaratandan ötürü severiz. Edirneliler olarak, insanların ne inancıyla, ne diniyle, ne etkinlik kimliği ile ne de dili ile ilgili değiliz. Biz insanı insan olduğu için insanca duygularla sevecen bir şekilde kollarını kucaklarını açmış Edirnelileriz” dedi.

“İSPANYA’DAN SÜRGÜNE GÖNDERİLMİŞ YAHUDİLERE KUCAK AÇMIŞ BİR MİLLETİZ”

 


Başkan Gürkan, “Osmanlı döneminde 1492’de İspanya’dan sürgüne gönderilen Yahudilere kucak atmış bir milletiz. Dolayısıyla böyle bir ecdadın torunları olarak yüzlerce yıl birlikte yaşadığımız, birlikte büyüdüğümüz, birlikte sevindiğimiz ve birlikte ağladığımız, birlikte oynadığımız, bir çoğumuzun birlikte büyüdüğü Yahudileri ne reddetmemiz ne de Türk Musevi cemaatinin ibadethanelerine zarar vermemiz ya da bunun tersini düşünmemiz söz konusu olamaz” ifadelerine yer verdi.

“İSHAK HALEVA VE TÜRK YAHUDİ CEMAATİNİ EDİRNE’YE DAVET EDİYORUZ”

 


Başkan Gürkan, “Tüm Yahudi arkadaşlarımızı ataları Edirne’de yaşamış ya da yaşamamış hepsini davet ediyoruz. Edirne’de onları ağırlamaktan onları görmekten mutlu olacağımızı söylüyoruz. Özellikle Türk Musevi Cemaati Hahambaşı sayın Rav İsak Haleva’yı Edirne’ye davet ettiğimi, arkadaşlarımla birlikte Edirnelilerin misafirperverliğine yakışır bir şekilde karşılayacağımızı ve ağırlayacağımıza da bir kez daha beyan etmek isterim” şeklinde konuştu. 

Editör: Wan Haber