Edirne Katı Atık Yönetim Birliği, Portekiz Lizbon'da bulunan katı atık bertaraf tesislerini inceleme gezisinden döndü.
Edirne Belediyesi Basın Bürosundan yapılan açıklamada, Edirne Katı Atık Yönetim Birliği'nin, bölgedeki katı atık bertaraf tesislerinin incelenmesinin ardından, Lizbon Büyük Elçiliği ve Lizbon Belediyesini ziyaret ettikleri belirtildi. Ziyaretlerin Edirne tanıtımı açısından olumlu geçtiği belirtilirken, Edirne'ye özgü hediyeler takdimi yanında Edirne ve ilçelerini tanıtımının da yapıldığı ifade edildi.
Belediye Basın Bürosundan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Edirne Belediyesi mevcut vahşi depolama uygulamasına son verme kararlığında hızlı adımlarla ilerliyor. Türkiye'de ilk olacak bir tesisin adımlarını atmak için hazırlanan Edirne Katı Atık Birliği yapılacak projede yer seçimi ve teknoloji seçimi konusunda da hassasiyetle çalıştı. Edirne Belediyesi başta olmak üzere Havsa, Lalapaşa ve Süloğlu Belediyelerinin oluşturduğu birlik Lizbon ziyaretinde faal olarak çalışan iki ayrı tesisi yerinde inceledi.
Türkiye'de ilk defa yapılacak olan tesiste diğer incelenen tesislerdeki gibi kompost ünitesi, kontrol odası, ayrıştırma tesisi ve atık kabul alanı bölümlerinden oluşturulacak. Atıkların çevreye hiç bir zarar vermeden ortadan kaldırılmasını sağlayacak olan bu proje aynı zamanda, çöpün ekonomik anlamda da değerlendirilmesine imkân tanıyor. Tesisin çıktılarından geri dönüşüm sanayisine hammadde, RDF ek yakıt, enerji ve kompost elde ediliyor. Tesiste ayrıca elektrik üretmek için Biyogaz ünitesi yer alıyor.
Lizbon ziyaretlerinde tesisleri incelemek üzere Edirne Belediyesi Meclis Üyeleri Nevser Eraslan ve Mahmut Keskin, Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdürü Güler Soyaslan ile birlik üyesi ilçe belediye başkanlarıyla oluşturulan komisyondaki meclis üyeleri hazır bulundu"

21.01.2013 16:45:05 TSI

Editör: Wan Haber