Federal Meclis Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) Örgütü Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ve beraberindeki komisyon üyeleri, Türkiye'deki çalışmaları kapsamında, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nı ziyaret ederek Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez ile görüştü.
Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez, görüşmede iki ülkenin eskiye dayanan dostluğuna dikkat çekerek, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın, komisyon çalışmalarını yakından takip ettiğini, Alman Parlamentosu tarafından desteklenmesinin ise önemli olduğunu belirtirken, tecrübe, bilgi ve işbirliklerimizle her yönden katkıda bulunmaya çalışılacağını ifade etti. Ülkeler arası anlaşmazlıkların küçük noktalardan başladığını ve bu komisyonun bu tür olumsuzluklarının önünü kestiğini belirten Dönmez, komisyona çalışmalarından dolayı başkanlık adına teşekkürlerini iletti.
Komisyon Başkanı Sebastian Edathy ise, Almanya'daki Neo-Nazi cinayetlerinin el alındığı görüşmede, konuyla ilgili kurulan komisyonun olağan bir şey olmadığını ve amacın sadece suçluları ve ihmalleri değil, olayların ortaya çıkış sebeplerini de ortaya çıkarmak olduğunu belirtti. Değişim için çok önemli adımlar atıldığını da ifade eden Edathy, hala atılması gereken çok fazla adım olduğuna dikkat çekti ve yapısal değişikliğin yanı sıra, zihniyet değişikliliğinin ne denli önemli olduğunu belirtti. Devletin yükümlülükleri arasında bir suçun faillerini bulup meydana çıkarmak da gerektiğini ifade eden Edathy, bunun aynı zamanda devlet için bir öz saygı meselesi olduğunu ifade etti. Edathy, her insanın korunması ve saygı görmesi gerektiğini ifade ederken, ilk belirtiler ortaya çıktığında biz devreye girmeli ve önlem almalıyız dedi. Komisyonun Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından önemsendiğini görmenin mutluluk verici olduğunu da belirten Edathy, yaz aylarına doğru komisyon raporunun Başkanlığa sunulacağını da sözlerine ekledi.
(SU-YHY-Y)

15.02.2013 14:46:40 TSI

Editör: Wan Haber