Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, eczacıların devletin muayene ücreti tahsildarlığına zorlandığını, bu uygulama nedeniyle de hastalarla önemli sıkıntılar yaşadıklarını savundu.
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, "Eczacılar olarak en büyük sorunumuz hastalarımızla ortak problemimiz olan Medula Sistemi'nin, yani eczanenin reçete karşıladığı sistemin, kesintisiz olarak çalışmıyor olmasıdır. Bu nedenle eczacı hasta ile büyük problemler yaşıyor. Eczacılar, hastaya karşı sorumluluğunu yerine getirememenin üzüntüsünü yaşıyor. En büyük dileğimiz Medula Sistemi'nin 24 saat kesintisiz hizmet vermesidir" dedi.
Eczacıların stok zararlarının halen karşılanmadığını söyleyen Özelçi, "Diğer önemli bir sorunumuz ise stok zararlarımızın henüz firmalar tarafından karşılanmamış olmasıdır. İlaç fiyatları sürekli ucuzluyor. Biz meslek grubu olarak sürekli ilaçların ucuzlamasının yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Ancak bunun stok zararını, raflarını bir gecede bedelsiz kamulaştıran eczacılar çekmemeli. Büyük firmalar, zamanında devletimize nasıl fahiş fiyatla ilaç sattılarsa, bunun bedelini devlete ve eczacıya karşı ödemek zorundaydılar. Biz stok zararlarımızın biran önce karşılanmasını istiyoruz" ifadelerini kaydetti.
Yaşadıkları en önemli sorunlardan birisinin de, reçeteyle ilaç almaya gelen hastalardan muayene ücreti tahsilatı yapmak olduğunu aktaran Özelçi, şöyle konuştu: "Bir diğer sorunumuz 2005 yılında SSK'lılar Sağlık Bakanlığı'na devredilirken, bize 6 ay geçici süreyle verilen muayene tahsildarlığıdır. Biz tahsildarlık yapmak istemiyoruz. Muayene ücretlerinin devlet hastanelerinde bir şekilde alınmasını ve eczacının sırtından indirilmesini istiyoruz. Hastalarımız bize, 'siz mi beni muayene ettiniz de para istiyorsunuz' diye soruyorlar. Devletin tahsildarlığını yapıyoruz."
Özelçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Artık biz eczacılar olarak, birinci sınıf sağlık danışmanı olarak görev yapmak istiyoruz. Bunun için eczacının meslek hakkının verilmesini, eczanelerin de birer sağlık danışma merkezi haline getirilmesini ve hasta odaklı eczane uygulamasını istiyoruz."
(BK-SO-Y)

11.12.2012 13:49:29 TSI

Editör: Wan Haber