Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 10 Ocak günü yayınlanan ve 18 Ocak Cuma günü yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği eczacıları canından bezdirdi.
Yeni uygulamalarla birlikte personel gideri kadar ilaç kesinti bedeli ödeyen eczacılar kalıcı çare bekliyor. SGK'nın ilaç ve eczacılık alanındaki politikalarını eleştiren Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın, Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişikliğin ardından ortaya çıkan ve her ilaçta yaşanan meselenin trajikomik bir hal aldığını söyledi. Bursa Eczacılar Odası Başkanı Kubilay Aydın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun anlık değişen uygulamalarının kendilerini olumsuz etkilediğini, her geçen gün asli görevlerinden biraz daha uzaklaşır hale geldiklerini söyledi. Aydın, sistemin aksaklıklarının tüm yükünü üstünde taşıyan eczacıların gün geçtikçe şartlarının ağırlaştığını ve mesleklerinin yok olma noktasına geldiğini belirtti.
Hangi ilacın ödenip hangi ilacın ödenmediğini bilmediklerini anlatan Aydın, "İlaç firmalarının hiçbir tıbbi mantığa ve ekonomik gerçeğe uymayan aynı ilacın 28, 30, 48, 86 ve 90 tabletlik formlarını kar kurnazlığı ile üretmesi, ilaç gibi sıradan bir ticari meta olmayan bu ürünün sektörüne yakışmamaktadır. Medula Provizyon Sistemi'nin eczacının sorununu çözmek yerine arttırması eczacıların belini büküyor. Elektronik provizyon sisteminin ödediği büyün reçetelerin kurum tarafından ödenir hale gelmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve yeni bir protokolle kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
Aydın, ortaya çıkan bu durumun ilacın hastaya ulaşmasını engellediğini, hastaların tedavilerinin aksadığını belirtti. Aydın, saçma meselelerle değil asli işleri olan eczacılık görevini yerine getirmek istediklerini sözlerine ekledi.
(BRK-MŞ)

14.02.2013 16:17:00 TSI

Editör: Wan Haber