Kocaeli Büyükşehir Belediyesi elektronik atıkları toplama kampanyası başlattı. Elektronik atıkların geri kazandırılması ve tehlike oluşturmasını engelleyecek proje ilçe belediyeleri ile birlikte yürütülüyor.
Belediyelerin çağrı merkezlerinin aranması ile gelen görevliler, ev ve iş yerlerinden e-atıkları topluyor. Atıklar Körfez ilçesinde oluşturulan e-atık havuzunda bertaraf ediliyor. Kullanılmayan ve ekonomik ömrünü tamamlayan elektronik ürünler, ev ve iş yerlerinde depolama sorunu yaratıyor. Çöpe atılması tehlike oluşturan bazı elektronik atıkların bertaraf edilmesi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bir çalışma başlattı. Tüm ilçe belediyeleri ile işbirliği halinde yapılan çalışma ile elektronik atıklar güvenli bir şekilde toplanmasını amaçlıyor. Böylece atıklar çevreye zarar vermeden bertaraf ediliyor, geri kazandırılarak ekonomiye de katkı sağlanıyor.
Elektronik atıklar kaynağında ayrıştırılarak toplanılmadığında, kontrolsüz bir şekilde alıcı ortama atıldığında sularımızı havamızı toprağımızı kirleterek, sağlığımızı tehdit ediyor. Elektronik atıkların içerisinde bulunan ağır metaller insan vücuduna geçerek sinir sistemine, kana, beyine ve insan DNA'sına zarar veriyor. Vatandaşlar kullanım ve ekonomik ömrünü tamamlaşmış, bozuk ve tamir edilemeyen televizyon, buzdolabı, ütü, radyo, bilgisayar ve donanımları, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, fon makinesi, klima, telefon vb. gibi elektronik atıkları e-atık kutusuna atabilir. Vatandaşlar bunun için bulundukları belediyelerin çağrı merkezlerini arayarak e-atıklarını bildirebiliyor.
(UU)

20.01.2013 12:34:50 TSI

Editör: Wan Haber