Düzce'nin Yenitaşköprü Köyünde ilk kez suni mera tesisi yapılıyor.
Yenitaşköprü Köyünde 150 dekar alanda, daha önce malzeme alımı nedeniyle bozulan ve atıl duran mera alanında suni mera tesisi çalışmaları yapılıyor. Bu alana Devlet Hastanesi temel kazısından çıkan yaklaşık 2 bin kamyon toprak çekilerek dolgu yapılmış, koruma ve münavebe çiti yapılarak alan 3 bölüme ayrılmış, iki bölümün yararlanabileceği sundurma yapıldı. Öncü bitki olarak fiğ ve kültür bitkisi olarak mısır ekilişleri yapılarak toprak organik maddece zenginleştirilmiştir. Sondajla alana su sağlanmış ve sulama tesisi kurularak kurak geçen yaz aylarında da alandan yararlanma hedeflenmiştir. Taban gübrelemesi yapılarak toprak tesviye edilmiş, ingiliz çimi, ak üçgül ve çayır salkım otundan oluşan üçlü karışım ekilerek işlemler tamamlandı.
Mera bitki örtüsü için en ideal yağış kuşağında olan Düzce'de, toprağın sürülerek yeniden ekimi, bitki örtüsünü kaybetmiş mera alanları için alanı tekrar kazanmaya yönelik ıslah yöntemi olup, tesis maliyeti yüksek ancak verim ve kalitede üst düzey sonuçlar alınmakta. Yenitaşköprü Köyümüzde en ideal suni mera tesisi için gerekli tüm işlemler Tarım Müdürlüğü ve köylü işbirliği ile yapılarak toplam 370 dekar mera varlığı olan köyün hayvan varlığına yetecek en ucuz kaba yem kaynağı oluşturulmuş oldu.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, suni mera tesisinin yanında 2012 yılında mera ıslah ve amenajman projeleri kapsamında Merkez İlçeye bağlı Bataklıçiftlik, Karaderehasanağa, Kadıoğlu, Köprübaşıömerefendi, İstilli, Ozanlar, Paşakonağı, Üçyol, Yenitaşköprü ve Yayakbaşı; Çilimli İlçesine bağlı Sarımeşe ve Alacamescid; Gölyaka İlçesine bağlı Açma Köyü ile Gümüşova İlçesine bağlı Elmacık, Kıyıköy ve Yakabaşı Köyleri olmak üzere 16 yerleşim merkezinde 6.033 dekar mera alanında temizleme biçimi, yabancı ot mücadelesi kök sökme ve gübreleme işlemleri yapıldığını ifade etti.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, mera ıslah çalışmalarına büyük önem verdiklerini, bu nedenle devam eden projelere ek olarak 2013 yılı için 3 adet mera ıslah projesi hazırlayıp ödenek aktarılması için Bakanlığa sunduklarını söyledi.
(AY)

10.12.2012 15:35:32 TSI

Editör: Wan Haber