Dünyanın en yaşlı insanı olma unvanının kimde olduğu tartışıla dursun, Siirt'te yaşayan Hasan Gezer isimli yurttaşın yaşı tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Resmi kayıtlara göre 121 yaşında olan Gezer'in dünyanın en yaşlı insanı olma unvanını alması bekleniyor. Gezer ise yaşamı boyunca sürekli Koçerlik yaptığını dile getirerek, tek hayalinin tekrar Koçerliğe dönüp, hayvanları ile birlikte yaylalara çıkmak olduğunu söyledi. 

Dünya'da yaşayan en yaşlı insanlar konusunda tartışmalar devam ederken, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre; Dünyanın en yaşlı adamı olan Japonya'nın Kyotango kentinde yaşayan ve 19 Nisan 1897'de dünyaya gelen Kimura, 12 Haziran 2013 tarihinde 116 yaşındayken yaşamını yitirdi. Dünyanın en yaşlı insanı unvanını elinde bulunduran Kimura'nın ardından, bu kez Siirt'te yaşayan bir yurttaşın, dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip olduğu ortaya çıktı. Siirt'in Ulus Mahallesi'nde yaşayan ve resmi nüfus kayıtlarına göre 1 Temmuz 1892 yılında Siirt'tin Eruh ilçesi bağlı Çetinkaya (Govina ) köyünde dünya gelen Hasan Gezer, 121 yaşıyla dünyanın en yaşlı adamı olama unvanını eline geçirmeye aday. Gezer isimli yurttaş, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak tarafından ziyaret edilmesi ile gündeme gelmişti.

Yaşamı boyunca her hangi bir mal varlığına sahip olmadığını ifade eden 121 yaşındaki Hasan Gezer, çocukluk döneminde sürekli yaylalara çıkıp, çobanlık yaparak geçini sağladığını, zamanın Çetinkaya (Govina ) köyü ağası ve muhtarı "Faris ağa" tarafından kendisinin çok sevildiğini ve "Faris ağa" tarafından büyük maddi destekler verildiğini söyledi. Gezer, bu yaşananlardan dolayı "Faris ağa"nın hayatındaki en önemli insanların başında geldiğini belirtti. Gezer, çocukluğunu yaşayamadığını, hep çalıştığını ifade ederek, 20'li yaşlarda evlendiğini ve bu evlilikten 10 çocuğunun olduğunu, eşinin ise 5 yıl önce yaşamını yitirdiğini söyledi. Gezer, 1990'lı yıllarda Eruh bölgesinde yaşanan olaylar ve köy boşaltmalardan dolayı hayranlık duyduğu ve yaşmaktan zevk aldığı topraklardan ayrılarak Siirt'te yerleştiğini ve o gün bu gündür kendisine büyük oğlunun ve gelinin baktığını belirtti. 

Tek hayali Koçerliğe dönmek

Gezer, hafıza kaybının yanı sıra görme yetilerini kaybetmeye başladığını ve aynı zamanda duymakta ve yürümekte problemler yaşadığı için sürekli evde kaldığını belirterek, yaşamın kendisi için büyük bir sıkıntı ve çileye dönüştüğünü kaydetti. Gezer, sıkıntısını gidermek için tütün sararak içtiğini vurgulayarak, en büyük hayalinin tekrar Koçerliğe dönüp, hayvanları ile birlikte yaylalara çıkmak olduğunu ifade etti. Gezer, yaşadığı maddi sıkıntılar yüzünden de yetkililerden ilgi beklediğini aktardı. DİHA

Editör: Wan Haber