İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Siyasal Vakfı Güney Marmara Grubu tarafından genellikle her ay Bursa'da düzenlenen toplantılardan biri İnegöl'de yapıldı. 60 kişiden oluşan vakfın İnegöl'de düzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Canbolat, 'Dünyadaki ve Türkiye'deki Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler' konusunda önemli bilgiler verdi.
Yemeğin ardından VİP salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Siyasal Vakfı Güney Marmara Grubu Başkanvekili Fuat Kavukçu, grup toplantılarını her ay Bursa'da gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Bu kez de toplantımızı İnegöl'de gerçekleştirmek istedik. İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Canbolat'ı davet ettik. Konuşmacı olarak katıldığı için kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
'Dünya ve Türkiye'deki Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler' konusunda konuşan İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Canbolat, İnegöl İşletme Fakültesi ile alakalı çalışmalardan bahsetti. Dünyada çok hareketli gelişmelerin olduğunu kaydeden Canbolat, "Türkiye, bulunduğu coğrafi mevki itibariyle dünyadaki gelişmelerden yakından etkilenen bir ülke. Ortadoğu, Avrupa, Kafkaslar, Balkanlar arasında önemli bir alanda olduğumuz için, biz sürekli olarak dünyadaki gelişmelerden etkileniyoruz. Amerikalılar belirli aralıklarla senaryolar hazırlarlar. Özellikle Amerika'nın merkezi olmasına dikkat ederek, dünyadaki gelişmeleri incelerler. Yeni senaryo, küresel trendler, küresel eğilimler 2030 ve alternatif dünyalar başlığını taşıyor. Bu çok boyutlu bir senaryodur. Bu senaryoların gayesi aslında birer siyaset simülasyonlarıdır. Bir anlamda kurgudur. İleriye dönük olarak siyaset yapıcılarına fikir verme gayesini güder. Bir anlamda hiç akla gelmeyecek ihtimalleri gündeme getirir. Türkiye ile ilgili olarak bakarsak, dünyada son yıllarda yeni bir şey var, diğerleri ve batı deniliyor. Diğerlerinden kasıt, gelişen ekonomiler olarak son zamanlarda gördüğümüz ülkeler. Diğerleri arasında Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya gibi gelişmekte olan ekonomiler var. Türkiye'yi bu senaryo içerisinde diğerleri arasında gösteriyorlar. Diğerleri batının dışında da ekonomik süreci artık bir ivme ile yakalayan ve devam eden ülkeler. Senaryonun bir başka boyutunda Türkiye, diğerleri ve batı arasında olarak gösterilmiş. Bu manada bakarsak, o zaman diğerlerinin eski doğu yerine geçtiğini görüyoruz. Bu, sadece ekonomik gelişme süreci değil, aslında siyasi, tarihi, sosyal, kültürel boyutu da olan bir olgudur" dedi.
Türkiye'deki etnik çeşitliliğin, etnik yapının fazlalığının birileri tarafından istismar edilerek kullanılmak istendiğinin altını çizen Prof. Dr. Canbolat, "Türkiye'de Kürt meselesinde de bu etnik çeşitlilik unsuru var. Bu çeşitlilik uluslar ve uluslararası boyutlarda değerlendiriliyor. Siyaseti bozan, ülkenin rahatını kaçıran durumlar olarak gündeme geliyor. Senaryoda Amerika Birleşik Devleti'nin güçlü yanları anlatılırken, etnik çeşitlilik birinci derecede gösterilmiş. Amerika'yı güçlü hale getiren olgunun etnik çeşitlilik olduğu söyleniyor. Etnik çeşitlilik bugün Amerika'yı güçlü yaparken neden Türkiye'de bu etnik çeşitlilik mesele haline getirilmeye çalışılıyor. Onu da Türkiye'nin bulunduğu coğrafya, ülkemizin gerek komşuları, gerekse merkez ülkelerle olan ilişkilerine bağlamak mümkündür. Gelişme potansiyeli çok büyük olan iki ülke, Türkiye ile İran arasında zımni bir rekabet oluşturma çabası da olabilir" şeklinde konuştu.
(SB-MŞ)

13.12.2012 17:13:08 TSI

Editör: Wan Haber