Endless River'in kelime anlamı Sonsuz Nehir. Albüm, grubun tam 20 yıl önce beğeniye sunduğu 'DİVİSİON BELL' albümünün yapımı sırasında grubun birlikte çaldıkları ancak kullanmadıkları kayıtlardan ortaya çıkmış bi albüm. Grubun geçtiğimiz günlerde çıkardığı bu son albümü ile müzik piyasasına veda etmesi de sevenleri şaşırtan ayrı bir konu fakat daha şaşırtıcı olan ise albümde bulunan Türkçe şarkı.


Grubun efsane klavyecisi Rick Wright'in 2008'de dünyaya gözlerini yummasının ardında kimse bu gruptan yeni bir albüm beklemiyordu. Lakin David Gilmour ve Nick Mason, 20 Saati aşan kayıtları dinledikten sonra buradan resmen yepyeni bir albüm yarattı. Böylece bir şarkı dışında enstürmantal bir veda albümü ortaya çıkmış oldu. Albüm hem Rick Wright'a hem de Pink Floyd'a veda niteliği taşıyor. 

 

121114-a1b234.jpg


TÜRKÇE ŞARKI


Albümde bir de türkçe isimli şarkı var. Rick Wright’a ithaf edilen şarkının ismi ‘Anısına’. Oryantal ve mistik ezgiler içeren şarkı,, türkiye'nin ağıtları incelenerek oluşturuldu.

 

1965 yılında sigma 6 adıyla kurulan grup, bugüne dek progresif rock ve psychedelic tarzın en başarılı örneklerini verdi.

 

İngiliz grup, felsefi şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici sahne şovları ile müzik tarihinin mihenk taşlarından biri.

 

GRUP HAKKINDA GENEL BİLGİ

 

Pink Floyd, progresif rock ve psychedelic rock İngiliz müzik grubu. Felsefi şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd dünya çapında en çok albüm satmış ve modern müzik tarihini etkilemiş, dünya çapında başarıya ulaşmıştır. Grubun simgesi haline gelmiş olan «Dark Side of the Moon», tüm zamanların en uzun süre zirvede kalan albümü olarak Billboard 200 listesinde 741 hafta kalmıştır.

 

Grup 1965 yılında Roger Waters ve Nick Mason tarafından "Sigma 6" adıyla Londra'da kuruldu. Bir yıl sonra Rick Wright da gruba katıldı. Grup ismini sırasıyla T-Set, Meggadeaths ve Abdabs olarak değiştirdi. Abdabs ismiyle bir süre devam eden grup, yaptıkları müziği "rhythm and blues" olarak tanımlıyordu. Grup Regent Street Politeknik'te çoğunlukla mimari okuyan öğrencilerden oluşuyordu. Grubun ilk kadrosu şöyleydi: Roger Waters - Lead gitar, Richard Wright - Ritim gitar, Nick Mason - Davul, Clive Metcalf - Bas, Keith Nable ve Juliette Gale - Solist. Bir süre sonra grup dağıldı ve Roger Waters, Nick Mason, Rick Wright etrafında tekrar kuruldu. Roger Waters eski okul arkadaşı Syd Barrett'i de gruba dahil etti. Gruba caz gitaristi Bob Close da katıldı. Close, grubun blues tarzından uzaklaşmasından sonra gruptan ayrıldı.

 

Gruba isim aranırken Syd Barrett'in aklına iki caz gitaristi olan Pink Anderson ve Floyd Council'in ilk isimlerinden oluşan Pink Floyd ismi geldi ve grubun ismi Pink Floyd olarak belirlendi. Bu sebeple grubun kurucusu olarak görülen kişi de Syd Barrett oldu. 1965 sonlarında grup ilk olarak Londra'da Palace Gate'de Countdown Club'da yaptı. İlk gösterilerinden itibaren ışık gösterileri ve slayt görüntülerini konserlerinde kullandılar.

 

Kalabalık bir seyirci önüne ilk defa 1966 yılında International Times isimli yeraltı dergisinin açılış partisinde çıktı. Parti Pink Floyd'un basında yer alması için önemli bir fırsattı.

Editör: Wan Haber