Kadına şiddet nedeniyle dünyanın birçok yerinde kadınlar 14 Şubat 2013'te bulundukları yerde hediye almak yerine dans edecek. Dünya çapında 1 milyar kadına ulaşmayı hedefleyen kampanya "One Billion Rising" adıyla anılıyor. Kampanyanın organizasyondaki merkezi yerinin İzmir'in simgesi Saat Kulesi önü olacağı belirtildi.
Dünya çapında bir milyar kadına ulaşmayı hedefleyen kampanya "One Billion Rising" adıyla aynı ismi taşıyan internet sitesi aracılığı ile 160 ülkede yürütülüyor. Hareketin dünya lideri, şarkıcı, aktris, oyun yazarı Eve Ensler olduğu ifade edildi. Kampanyanın Türkiye'deki liderinin ulusal birçok tv ve radyolarda programlar sunan Hakan Doğanay olduğu belirtildi.
Yeryüzünde her gün 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını söyleyen Doğanay, şöyle konuştu: "Şiddet ilk etapta sadece dayak olarak algılansa da tecavüz, taciz gibi insanlık ayıbına dünya çapında bir eylemle dikkat çekmek ilk hedef. Bu eylem çerçevesinde kullanılacak olan araç ilk etapta dans gözükse de eylem için yapılacak çok fazla şey var."
Sınır ötesi bir birliktelik ile dünya çapında 1 milyar kadının bu eyleme katılmasının beklendiğini anlatan Doğanay, şunları söyledi: "Bizler de bu sayıya Türkiye olarak ne kadar katkı sağlarsak o kadar mutlu olacağız. Dans etmenin yanı sıra günler öncesinden hazırlayacağımız broşürleri posterleri paylaşacağız. Okullarda bankalarda işyerlerinde bilhassa kadınların bu konudan haberdar olmasını hatta grev yaparak çalışmayıp dans etmelerini talep edeceğiz. Okullarda konuyla ilgili ders verilmesi için çaba göstereceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na kadına şiddetle ilgili konularda kadınların isteklerde bulunmasını, gerekli gördükleri konularda imza toplamalarını, yasa değişiklikleri talep etmelerini isteyeceğiz. Sivil toplum örgütlerinin konuyla ilgili birlikte hareket etmeleri için girişimlerde bulunacağız. Yapılacak çok fazla konu var. Bu eylem çerçevesi içerisinde tüm Türkiye'nin kadın erkek tek yürek hareket edeceğine inancımız tam."
Türkiye'de 100'den fazla noktada dans eyleminin yapılacağını tahmin ettiğini belirten Doğanay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Katılım sayısını kestiremesem de irili ufaklı tüm etkinliklerin dışında bireysel katılımlarla ve dans dışında diğer konularda da destek vereceklerle birlikte eyleme 1 milyon kişinin katılımını hedefliyoruz. Dans için de hedef 100.000 kişi. Şu an görüştüğümüz çok sayıda ünlü her konuda destek vereceklerini bildirdi. Önümüzdeki hafta çekimleri yapılacak ve bu çekimler kamu spotu olarak tv kanallarına ve sosyal paylaşım sitelerine servis edilecek. Ancak bu çekimler tamamlanmadan ünlülerin isimlerini açıklamak istemiyoruz."

İZMİR'DE EYLEM SAAT KULESİ ÖNÜNDE
Türkiye için "Sen de 1 ol" sloganının kullanacağını belirten Doğanay, sözlerine şöyle devam etti: "Hedefimiz bu eylemin tüm Türkiye'de gerçekleştirilmesi ve amacından saptırılmaması. Yani bu eylem için araç olarak kullanılan dansın doğru anlaşılması gerekli. Bu hareket bir dans gösterisi değil, bir eylem bir yükseliş, bir başkaldırı, hatta bir uyanış. Bu eylem için özel koreografi hazırlanacak. Eylemi İzmir'de İzmir Tanıtım Derneği ile yürütmekteyiz. 14 Şubat Perşembe günü saat 13.00'de kadına şiddete hayır diyen herkesi Saat Kulesi önüne bekliyoruz"
(EA-HO-Y)

14.01.2013 16:48:48 TSI

Editör: Wan Haber