1930 senesinde Van'da dünyaya gelen Mehmet Kuralkan'ın çocukluk ve gençliğinin yanı sıra iş hayatının önemli bir bölümü Van'da geçti. 1960 yıllarında Van'da küçük bir dükkânda yedek parça işi ile şirketinin temellerini atan Kuralkan, 1980'de İstanbul'a gelip ticari faaliyetlerine Taksim'de oto yedek parça işi ile devam etti. MZ fabrikasını Doğu Almanya'dan İstanbul'a taşıyarak Türkiye'nin ilk yerli motosikletini üreten Kuralkan, aynı yıllarda kurduğu Sentim Bilgisayar ile de bilişim sektöründe yerini aldı.Yüzlerce öğrenciye burs veren Mehmet Kuralkan 2011 yılında hayatını kaybetti. Mehmet Kuralkan’ın vefatının ardından çocukları şirketin başına geçti. 

AİLE 2500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Kuralkan Holding, bugün doğrudan 1 bin 500, dolaylı olarak 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Mehmet Kuralkan, son dönemlerinde Adapazarı Pamukova'da 100 dönüm arazi üzerine kurduğu fidanlıkta vakit geçirmeyi çok seviyordu. 70 bin fidan yetiştirip satan Kuralkan Holding'in kurucusu, vefatından bir gün önce oradaydı. Evlatlarından Mustafa Kuralkan, hizmet-i imaniye ve Kuraniye'ye büyük destek veren babasının Müslüman'ın hep üretmesi, ilimde de geri kalmaması gerektiğini söylediğini anlattı. Kuralkan, "Babam çok çalışırdı, çalışmaktan yorulmazdı. Kalp rahatsızlığı vardı ancak hastayım deyip yatağa düşen biri değildi. Mecali olduğunda hep ayaktaydı. Hizmete maddi ve manevi büyük destekleri oldu. Eğitim hizmetlerine çok destek verdi"dedi. 

MOTSİKLETTE DÜNYA MARKASI OLDULAR
Gruop Otomotiv sanayinde faaliyet gösteren şirketi Kuralkan Motorlu Araçlar A.Ş. motosiklet sektörüne ilk adımını 1987 yılında MZ Motosikletlerin Türkiye distribütörlüğüyle atmıştır. Sektörde gösterilen başarının ardından, 1994 yılında İstanbul Dudullu’daki fabrikasında yerli motosiklet üretimine başlayan Kuralkan Motorlu Araçlar A.Ş. O yıldan bu yana Kanuni markasıyla ürettiği motosikletleri hem yurt içi hem yurt dışı pazara sunuyor. Başarılı grafiğini 2000 li yıllarda da taşıyan Kuralkan A.Ş. faaliyetini 2006 da hizmete açılan İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı yakınındaki Kanuni Motosiklet Üssünde sürdürmekte. Kanuni Motosiklet Üssü 50.000 m2 lik kurulum alanıyla yakın coğrafyanın en büyük motosiklet üretim tesislerinden biri konumundadır. Yerli üretimin yanı sıra uluslar arası ortaklıklar ve stratejik işbirliği projeleriyle de motosiklet sektöründeki gücünü ve etkinliğini pekiştiren Kuralkan A.Ş. Güney Koreli S&T Motorsla birlikte Hyosung markasını üretmekte ve Türkiye distribütörlüğünü yapmaktadır. 

250 BAYİSİ,400 SERVİS NOKTASI VAR
Geçen 25 yılda Türkiye’de yüzbinleri aşan kullanıcı adedi 250 bayisi ve 400'ü aşkın servis noktası ile ülkenin en büyük pazarlama ve hizmet organizasyonlarından birine sahip olan Kuralkan A.Ş. ülkemizde Motosiklet Sektörünün doğmasında ve motosiklet kültürünün oluşmasında öncülük etmiş kuruluşlardan biri olmuştur. Kuralkan A.Ş. kullanıcılarından, bayilerinden, servislerinden ve çalışanlarından aldığı gücü; deneyimi becerisi ve enerjisiyle birleştirerek ülkemizde milyonları motosiklet keyfiyle buluşturmayı, Kanuni adını yeniden dünya markası yapmayı hedeflemektedir. 

MEHMET KURALKAN’DAN SONRA BAYRAĞI SAİT KURALKAN DEVİR ALDI
Babası Mehmet Kuralkan’ın ardından Motosiklet devi Kuralkan Holdingin başına geçen Sait Kuralkan babasından aldığı görevi laiki ile yerine getiriyor.Şirket ondan sonraki dönemde dünya devleri ile iş birlikleri kurarak büyümeye devam ediyor.Bilim sektöründe yavaş yavaş markalaşmaya giden Sait Kuralkan’ın ileriye dönük büyük projeleri bulunuyor. Hindistan’ın en büyük motosiklet üreticilerinden Baja Auto, Türkiye ve Avrupa pazarına giriş için Kuralkan Motorlu Araçlar (Kanuni) ile ortaklık anlaşması imzalayan Sait Kuralkan,Türkiye pazarı Bajaj’ın küresel çapta giriş yaptığı 53’üncü ülke oldu. Türkiye motosiklet pazarının son yıllarda hızlı büyüdüğünü düşünen Bajaj, halen yıllık 200 bin adetlerde olan pazarın yakın gelecekte Avrupa’daki en büyük Pazar olacağına inanıyor. BAL Uluslar Arası İş Başkanı Rakesh Sharma, Bajaj Ailesi’nde herkesin Türkiye pazarına giriş yapacakları için çok heyecanlı olduğunu belirtti. Kuralkan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sait Kuralkan, 26 yıldır motosiklet sektöründe faaliyet gösteren güçlü bir üretim ve pazarlama organizasyonuna sahip olduklarını belirterek’ ‘’artık Tüm dünyaya kendi markamızı satıyoruz dünya devi olma yolundaki hedeflerimize yavaş yavaş ulaşıyoruz’’ sözleri ile babasından devir aldığı görevi laiki ile yerine getireceğine inanmış durumda. (VanEkonomist)

Editör: Wan Haber