Dünya Bankası heyeti, davet üzerine Ankara'dan sonra Trabzon'a gelerek, 'Sürdürülebilir Şehirler Projesi' ve Trabzon hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Valilik A Toplantı Salonunda yapılan görüşmelerde Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Dünya Bankası Uluslar arası Kalkınma Birliği heyeti ile, Sürdürülebilir Şehirler Projesi ve Trabzon hakkında görüş alışverişinde bulundu. Vali Dr. Recep Kızlcık başkanlığında gerçekleştirilen Sürdürülebilir Şehirler Projesi tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Sektörü lideri Stephan Karam, Dünya Bankası Türkiye Programı Koordinatörü Ina Marlene E. Ruthenberg, Kentsel Kalkınma Uzmanı Ashna Mathema, Kentsel Kalkınma Uzmanı Elif Ayhan ve Ebru Alarslan ve valilik ilgili birim müdürleri katıldı.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Sürdürülebilir Şehirler Toplantısı'nın açılış konuşmasında heyeti kabulünden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yaklaşık bir ay önce Washington'a Ticaret ve Sanayi Odamızın koordinasyonunda gerçekleştirdiğimiz seyahat sırasında Dünya Bankasının gelişmekte olan ülkelerin kalkınma faaliyetleri ve politikalarından sorumlu temsilcileriyle görüştüğümüzde kendilerini bu bağlamda Trabzonumuza davet etmiştik. Davetimize icabet ettiler. Kendilerine hoş geldiniz diyorum. Washington görüşmelerinde Özellikle son yıllarda değişen, gelişen başarı öyküsüne sahip ülkemize Dünya Bankası'nın hem proje bazında hem de finansman bakımından destekleri olduğunu biliyoruz. Bu konuda kendilerine teşekkürlerimizi sunuyorum. Özellikle Sürdürülebilir Şehirler Projesi'nin şuanda geliştirilmesi safhasında bizlerinde bölge ve yerel yönetici olarak önerilerimiz var. Bu projenin daha uygulanabilir olması için bu konudaki düşüncelerimizi ilettik. Tabi her şeyden önce 21.Yüzyılın ilk çeyreğinde önemli bir proje olduğunu, bu projenin doğru dizayn edilmesinde alan uygulayıcıları olarak söyleyecek sözlerimiz var. Bu anlamda Doğu Karadeniz Bölgemizin son dönemde yerel yönetimi, sivil toplumu üniversitesi ve merkezi yönetimin temsilcisi olan bizlerle önemli başarılara gerçekleştirdiğimiz söyleyebilirim. 4 bin yıllık bu kentin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra şehircilik anlamında başarılı projeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz" dedi.
Toplantıda söz alan Dünya Bankası heyetinden Sürdürülebilir Kalkınma Sektörü Lideri Stephen Karam da, "Trabzon'a baktığımızda gerçekten çok gelişmiş olduğu yönleri görebildik. Trabzon'un. Kentsel alan düzenlemeleri ve kentsel ulaşım olanakları ilgileniyoruz Trabzon bu iki unsurun incelenmesi için iyi bir uygulama örneğidir. Sayın valimizin şahsiyetinde bizim gözlemlediğimiz de hep ileriye dönük bakması mevcut durumla kalmayıp ileriye vizyoner bir gözle bakıp ileriyi görebilmesidir. diğer şehirlerle karşılaştırdığımızda Trabzon şehrine altyapı hizmetleri konusunda ortakçalışmalar yapabiliriz" dedi.
Dünya Bankası Türkiye Programı Kordinatörü Ina-Marlene E. Ruthenberg Trabzon'un doğal güzellikleri bakımından çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, "Sayın Valimiz burada olmak gerçekten çok hoş. Daha çok yakın bir zaman önce Washington'da görüşmüştük. Vali Beyin bahsettiği konuları görüşmek üzere burada bulunuyoruz.Trabzon gerçekten Doğal çevresiyle çok güzel bir şehir. Dünya Bankası ve Türkiye'nin çok güçlü bir ortaklığı var.Türkiye Dünya Bankası'nın önemli bir müşterisi, faydalanıcısıdır. Dolayısıyla bu ortaklığı bu şehrin sahipleriyle Trabzon bağlamında konuşmak üzere buradayız. Tabi ki biz yaptığımız bu çalışmalarda Türkiye'nin kendi kalkınma planını dikkate alıyoruz. Fakat bizim Türkiye operasyonlarımızda önemli önceliklerimiz var. Bunlardan bir tanesi istihdam, rekabetçilik ve kapsayıcı büyüme ki kadının toplumsal ve ekonomik hayata katılımı bizim çok önem verdiğimiz bir konudur. 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olmayı planlayan Türkiye için Dünya Bankası ile çalışılması gereken öncelikli gündem maddeleridir. Bir başka içeren Türkiye üzerindeki gündemimiz sürdürülebilir kalkınma dır. Bunun içindeki enerji verimliliği ve sürdürülebilir şehirler çok önemli operasyon alanlarıdır. Tabi ki bütün bu üç ana temanın ötesinde genel bir gündemimiz bilgi paylaşımıdır. Bu konuda Dünya Bankası olarak bu tecrübenin dünya ile paylaşılması gerektiğini dedi.
Toplantıda söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ise, Trabzon'da yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılara organize sanayi bölgelerinde bedava arsa tahsis edildiğini, bürokratik anlamda hiçbir engelin olmadığını söyledi.
Dünya Bankası Heyeti Türkiye'de yeni kurulan 13 büyükşehir belediyesi olan illeri gezdikten sonra hazırlayacakları rapor doğrultusunda hangi illerle ortak proje yürüteceklerini karar verecekler.
Toplantı sonunda Vali Dr. Recep Kızılcık, Dünya Bankası heyetine plaket takdim etti.
(BK-YHY-Y)

21.01.2013 18:33:18 TSI

Editör: Wan Haber