Dünya Azerbaycanlılar Kongresi, İsveç'in üçüncü büyük şehri olan Malmö'de başladı.
Dünyanın dört bir yanındaki Azerbaycan diaspora temsilcilerinin bir araya geldiği toplantının açılış konuşmasını Dünya Azerbaycanlılar Birliği eski Başkanı Prof. Dr. Cavad Derexti yaptı. Bu yıl, Dünya Azerbaycanlılar Birliği'nin kuruluşunun 67'nci yıldönümünün kutlandığını hatırlatan Derexti, çok yakında bir Azeri televizyon kanalının Malmö şehrinde yayına başlayacağı müjdesini verdi. Derexti, Türksat uydusu üzerinden yayın yapacak televizyon kanalı için yardımlarını esirgemeyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkür etti.
Derexti ayrıca, Azerbaycanlıların, Güney Azerbaycan Türkleri ve Kuzey Azerbaycanlı diye anılamayacağını belirterek, tüm Azerbaycan Türklerinin tek yumruk halinde hareket etmesi gerektiğini kaydetti.
Dünya Azerbaycanlılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Mir Eşref Fatiyev ise İHA'ya yaptığı açıklamada, "Hala Ermenistan işgali altında bulunan Karabağ topraklarının ve İran'da yaşayan Azerbaycanlıların da bir gün hürriyetlerine kavuşacağını ümit ettiğini" söyledi.
Fatiyev, ayrıca Azerbaycan'ın haklı davasını Avrupa'ya, bundan sonra merkezi Malmö'de olacak yeni televizyon kanalı ile duyuracaklarını sözlerine ekledi.
(ÖZ-D)

15.12.2012 18:02:13 TSI

Editör: Wan Haber