Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 66. Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında 'Tüberkülozda Tanı ve Tedavi' konulu bir panel düzenlendi.
DÜ Tıp Fakültesi konferans salonunda düzenlenen panele İl Sağlık Müdürü Sait Avar, Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yeşiltaş, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Doç. Dr. Çetin Tanrıkulu'nun moderatörlüğünde Yrd. Doç. Dr. Mahşuk Taylan, 'Tüberkülozda Tanı ve Tedavi' konusunda bilgiler verdi. Progresif primer hastalığının kontrol altına alınamayan primer enfeksiyonun yayılması olduğunu söyleyen Taylan, reaktif tüberkülozun latent tüberkülozun aktivasyonu ve yayılmasıyla oluştuğunu söyledi. Tüberkülozun yayılma ve bulaştırıcılığını anlatan Taylan, tüberküloz enfeksiyonu ve hastalığı için risk faktörleri hakkında da bilgiler verdi. Bulaştırıcılığı etkileyen faktörleri hastaya ait faktörler, ortama ait faktörler ve hedef kişiye ait faktörler olarak üçe ayıran Taylan, "Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkıyor. Türkiye'de 2011 verilerine göre 15 bin 679 tüberküloz hastası saptanmıştır. Tüberküloz hastalığı 25 ile 45 yaş aralığında ve çoğunlukla erkeklerde daha çok görülmektedir" dedi.
Tüberküloz tedavisinde neden doğrudan gözetimli tedavi yapılması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Abdurrahman Abakay ise, akciğer tüberkülozu olan bir hastaya doğru bir tedavi rejimi önerildiğini ve tüm hastaların tedavi edilebileceğini ifade etti. Abakay, tedavide kısa süreli standart tedavi rejimlerinin seçilmesinin yararlarını, ilaçların yeterli süre kullanılması gerektiğini ifade ederek, tedavinin amaçlarından bir tanesinin toplumda enfeksiyonun yayılmasını önlemek olduğunu belirtti.
(YRT-Y)

11.01.2013 17:47:38 TSI

Editör: Wan Haber