Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Güzel Sanatlar Uzmanı Fatma Altın tarafından düzenlenen 'Minimal Kaligrafi' adlı kişisel resim sergisi Rektör Ayşegül Jale Saraç'ında katılımıyla DÜ Kongre Merkezi'nde açıldı.
20. yüzyılda çağdaş resim sanatının gelişimiyle birlikte, gerek resmin konusuna bağlı olarak, gerekse soyutlayıcı eğilimler anlayışında temellenen biçimiyle en yaygın ve en güçlü yazı türünün İslam hat sanatı olduğunu ifade eden Altın, hat sanatının, İslam dinini ve kültürünü temsil ettiği için İslam yazı sanatı olarak kabul edildiğini söyledi. Çalışmalarını oluştururken hat sanatının çizgi gücünden faydalanarak yüzeysel bir espas, sınırsız boşlukta çizgilerin devinimini ve koyuluk basamaklarını en aza indirgeyerek oluşturduğunu aktaran Altın, ayrıca yüzey mantığını farklı malzemelerle üç boyutlu nesne durumuna dönüştürmeği amaç edindiğini belirtti. Altın, "Resim yüzeyini oluşturan biçimleri kimi zaman boşaltarak kimi zaman da eklenen malzemeleri öne çıkartarak gerçek espasta üç boyutlu biçim oluşturmak istedim. Resim yüzeyindeki anlayışı bir anlamda üç boyuta dönüştürerek yapısal yaklaşımla minimal bir durumu bütünleştirmeye çalıştım" şeklinde konuştu.
İslam dininin mimari simgelerinden biri olan kubbeyi, yuvarlak bir plan şeması içinde uygulamaya çalıştığını kaydeden Altın, mimari elemanlardan biri olan sütunları ise, renkle ilişkilendirerek tuvale aktardığını söyledi. Altın, "Çalışmalarımda daha çok insanın doğasına hitap etmek istedim. Kullandığım renk tonlarıyla bu etkiyi kuvvetli hale getirdiğimi düşünüyorum. Özetle, eserlerimde hat sanatının çağdaş sanata minimal etkilerini yansıtmaya çalıştım" diye konuştu.
(MY-AKK-Y)

21.12.2012 18:39:26 TSI

Editör: Wan Haber