Düzce Valiliği ve Düzce Üniversitesi (DÜ) işbirliği ile "Düzce'nin Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri" çalıştayı düzenlendi.
Düzce Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen çalıştaya Düzce Vali Yardımcısı Muammer Aksoy, Düzce Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ramazan Akçay, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Bayraktar, Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, "Çevre çalıştayımız bizi çok heyecanlandıran bir çalıştay. Sayın Valimizin isteği üzerine gerçekleştirdik bu çalıştayı. Düzce'nin sorunlarını hep birlikte tüm paydaşlarla, valilik, belediye, üniversite ve bilim insanlarının bakış açılarını dinleyerek, duyarak çözmeye çalışalım istedik. İlimizin sorunlarını çözerken inşallah hep birlikte bu çalışmayı her sene tekrarlarız. Düzce'mizin çevre sorunlarını, değişen yapısını her sene birlikte tartışırız ve yeni çözümler üretiriz" dedi.
Düzce Vali Yardımcısı Muammer Aksoy konuşmasında çalıştayın önemine değinerek, "Valiliğimiz ilimiz sorunlarını geniş platformda tüm paydaşların katılımı ile bilimin ışığında ve kamuoyunun önünde tartışılarak bu sorunların çözüm yollarının ortaya çıkarılmasını önemsemekte ve değişimin bu yolla doğru ve hızlı olacağına inanmaktadır. Bu çalıştay tüm insanlık için olduğu kadar ülkemiz ve ilimiz için de o kadar hayati olan çevre konusuna dikkat çekmek, ilimizin çevre ile ilgili sorunlarını değerlendirme konusu yaparak onlara doğru ve hızlı çözümler üretmek için düzenlenmiştir. Çalıştayın başarılı geçmesini, diğer çalıştaylara örnek olmasını, Düzce'nin gelişimine, Düzce halkının refahına, birlikte tartışarak üretme kültürümüzün gelişmesine katkı yapmasını diliyorum" diye konuştu.
İki oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda, oturum başkanlığını Prof. Dr. Süleyman Akbulut'un yaptığı programda Yrd. Doç. Dr. Ege Güleç Balbay Düzce'de hava kirliliği ve solunum yolu hastalıkları, Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Güven, Düzce'de 2004'den günümüze hava kirliliği, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Bayraktar Düzce'de katı atık yönetimi, Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar Entegre katı atık yönetimi, Doç. Dr. Osman Uzun Düzce kentindeki bazı çevre sorunlarının peyzaj yönetimi açısından değerlendirilmesi, Doç. Dr. Necmi Aksoy Düzce ili bitki biyolojik çeşitliliğini etkileyen çevresel faktörler konularında sunum yaptılar.
Öğleden sonraki oturumda ise İSKİ Plan Proje daire başkanı Mehmet Aygün Melen suyu ve havzasının korunması, Hakan Yıldırım Düzce'de su kaynaklarındaki Tarım ve hayvancılık kaynaklı nitrat miktarları, Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu Düzce'de denizde bio-kirlilik konulu konuşma yaptı.
Yrd. Doç. Akif Keten ise Efteni Gölü çevre problemlerini aktardı. Dere yataklarına atılan katı atıkların bahar aylarında yükselen su miktarıyla Efteni Gölüne kadar geldiğini söyleyen Keten, "Bunlar görebildiğimiz kirlilik, çok daha fazlası mevcut. Balık türlerinin tespiti için girdiğimizde evde kullandığımız bütün eşyaları Efteni Gölünde görmek mümkün. Vatandaşlarımızın hoş vakit geçirmesi için iskele yapıldı. Buraya elleri poşetle gelen insanlar dönerken ellerinde hiçbir şey olmadan gidiyorlar. Tabi bunlar bilinç meselesidir" dedi.
Düzce Orman ve Su İşleri müdürlüğünden Mevlüt Şanlı Düzce'de HES faaliyetlerini anlattı ve ilde bu konuda yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Burhan Şahin Düzce'de bitkisel üretimde kullanılan bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve çevreye olan etkileri konulu sunumunu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu da çevre kirliliğinin arıcılık ürünlerine etkilerini anlattı. Çalıştay daha sonra karşılıklı soru-cevap, öneri ve temennilerin sunulması ile sona erdi.
(AY-UU)

05.12.2012 16:01:12 TSI

Editör: Wan Haber