Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, hastaneye kaldırıldı. İStanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal'in yoğun bakım ünitesinde olduğu bildirildi. Şuuru yerinde olmayan usta yazarın solunum destek cihazına bağlı olarak yaşadığı öğrenildi.

 

Durumu ağır olan yazarın solunum güçlüğü çektiği ve şuurunda bulanıklık yaşadığı ifade edildi. Nobet Edebiyat Ödülüne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, şu an 91 yaşında. Zülfü Livaneli'nin "Gözüyle Kartal Avlayan Yazar" olarak nitelendirdiği Yaşar Kemal'in sağlık durumunun nasıl olacağı merak konusu.

 

Yaşar Kemal Kimdir ?

 

Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli, 1923; Gökçedam, Osmaniye), Kürt asıllı Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

 

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.

 

Yaşar Kemal, Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak aslen Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü'ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi. Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde sadece Kürtçe köyde ise Türkçe konuşurdu. Ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleşti. Beş yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu. Orta okul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, daha sonra Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği (1941-42), pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı.

Editör: Wan Haber