Pazartesi günü Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) başlayan ve dün eğitim öğretime ara verilmesine neden olan olaylarla ilgili olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Altan Tan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir sağduyu çağrısında bulundu. 


Diyarbakır Kalesi ve Tarihi Şehri ICOMOS/ICOFORT Toplantısı’nın açılış konuşmasında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, öğrencilere seslenerek, kendi döneminde yaşadığı olayları anlattı. Eker, “Eyy sevgili arkadaşlar, lütfen, inanın yalvararak söylüyorum. Benim kuşağım 12 öncesi kuşaktı üniversitede yaşayan. Benim kuşağımda Türkiye’de gençler, farklı politik görüşlere mensup gençler, birbirlerine kıydılar. En az beş bin genç o tarihlerde öldürüldü. Birçok kirli, karanlık, tezgahın parçasıydı olanlar. Bugün tam da umutların baharla beraber yeşerdiği, barış ve kardeşlik türkülerinin söylendiği bir noktada, Diyarbakır’da farklı görüşteki insanların, öğrencilerin, işte afiş astı, asmadı, şöyle oldu, böyle oldu, gibi birtakım sebeplerle her ne olursa olsun, birbirine saldırması, birbirine tahammül edememesi, çok acıdır. Ve bizim aklımıza hemen birtakım olumsuz çağrışımlar getiriyor. Lütfen, lütfen dikkat edelim. Lütfen kendimiz gibi olmayana saygı gösterelim. Ne olursak kim olursak olalım. İhtilaflarımız olabilir, bunları, çarpışarak, vuruşarak değil, konuşarak uzlaşarak çözelim. Bunu yaparsak hepimiz için güzel bir geleceği birlikte inşa etme imkanına sahip oluruz” dedi.


""Üniversitede son birkaç gündür istenmeyen birtakım olayların yaşandığını aktaran BDP Milletvekili Altan Tan, öğrencilere farklı düşüncelere saygılı olmaları gerektiğini ifade etti. Tan, “Bizim için aziz olan bu şehrin, çok önemli üniversitesinde istemediğimiz olaylar oldu. Burada öğrenim gören, görev yapan, bütün insanlar, bütün öğrenciler, din, dil, mezhep, memleket, siyasi görüş, inanç, parti farkı gözetilmeksizin, bizim kardeşlerimizdirler. Kardeşlerimizin arasında biz sulh yapmak mecburiyetindeyiz. Ateşe benzin değil su dökmek mecburiyetindeyiz. Bütün farklı görüşlerin birbirine saygı duyması gerektiğini birbirine anlatmak mecburiyetindeyiz. Sevgili öğrenci kardeşlerim eğer bunu kabul ederseniz, bunu bir ağabeyinizin bir hatırlatması bir ricası olarak alın. Bizim görevimiz bundan sonra barışı sükuneti ve farklılıkların kendisini açıkça, rahatlıkla, ifade edebilmelerini sağlamak olmalıdır” diye konuştu.


""Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise kendisinin de Dicle Üniversitesi'nde okuduğunu söyledi. Kendi döneminde yaşanan birtakım sıkıntıların son bir haftadır tekrardan yaşandığını kaydeden . Baydemir, “Ben bu üniversitede okudum. Bu üniversitenin tebeşirinin tozunu yuttum. Bundan 20 hatta 21 yıl önceydi. O zaman yaşadığımız kimi sıkıntılara bu son bir haftadır üniversitemizde tanık oluyoruz. Benim oradaki bütün kardeşlerime çağrımdır. Bütün öğrenci kardeşlerime çağrımdır. Görüşünüz ne olursa olsun. Fikriniz ne olursa olsun, kardeşçe yaşamımız önünde bir engel yoktur. Bu kent hemen yanı başımızda kilise, cami, havra, güneş evi gibi bütün bunların bir arada yaşadığı ve kapılarının aynı avluya çıktığı bir kent. Ecdadımız bunu başarmış, biz nasıl başarmayacağız. Ayıp değil mi? Günah değil mi?” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber