Dicle Üniversitesi (DÜ) Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri, rehabilitasyon merkezlerinde eğitilen engelli çocukların ailelerine, çocuklarının durumuna dikkat çekip, onları eğitimlerin içine çekmek amacıyla "Farkındalık Projesi" başlattı.
Dört öğrencinin başlattığı 'Farkındalık Projesi', çalışmaların tamamlanmasının ardından DÜ'de yapılan bir seminerle tanıtıldı. Seminere engelli çocukların aileleri, Sur Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü Başkanı Raci Yeşilmen, engelli çocuklar, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. İHA muhabirine projenin ortaya çıkış sürecini anlatan projenin kurucularından Necla Tekin, proje başkanlığını, hocaları Mustafa Aslan'ın yaptığını söyledi. Tekin, "Bu projeyi biz rehabilitasyon merkezinde yaptığımız staj döneminde ailelerde gördüğümüz eksiklikler sonucunda başlatma kararı aldık. Aileyi biraz daha eğitimin içine çekmeyi planladık. Bunun farkına varmalarını amaçladık. Kendisi de çocuğunun yanında olsun, çocuğunun neyi yapıp neyi yapamayacağını bilsin, ona destek olsun, onunla beraber çocuğunu kalkındırsın eğitsin istedik" dedi.
Projede 25 aileyi takip ettiklerini kaydeden Tekin, "Bu açıdan bakarsak hedeflediğimiz başarıya ulaştık. Seminerimizde otizmli bir çocuğun annesi vardı. Onun konuşması sırasında söylediği bir söz beni çok etkiledi. Anne, 'Bizim çocuklarımız engelli ancak, onların ellerinde sihirli değnekleri yok. Onların sihirli değnekleri biziz. Bizim onlara yardımlarımızla bunu atlatabilirler. Benim çocuğum bu durumu bizim desteğimizle nasıl atlattıysa, inanıyorum ki diğer ailelerde bu şekilde bu durumu atlatacaklardır' dedi. Ben bu sözler üzerine çok duygulandım" diye konuştu. Aileleri zaman zaman ziyaret edip ne durumda olduklarını soracaklarını aktaran Tekin, "Projeyi daha geniş tutmak için planlarımız var. Maddi durumu iyi olmayan, tedavi ve eğitim için desteğe ihtiyacı olan ailelere ulaşmak istiyoruz. Ancak bunu yapabilmek için desteğe ihtiyacımız var. Uzmanlardan ve iş adamlarından bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Hepimizin çevresinde mutlaka bir engelli vardır. Herkes biraz daha duyarlı olsun. Etraflarında olup bitenin farkına varsın istiyoruz. Biz insanlarda ve engelli çocukların ailelerinde farkındalıklar oluşturmak istedik. Başarılı olduğumuza inanıyoruz. 'Hayatı paylaşmak için engel yok' bizim temel sloganımızdır" şeklinde konuştu.
(MY-YRT-AŞ-Y)

13.12.2012 16:27:36 TSI

Editör: Wan Haber