Tunca Öğretmen - Diken.com.tr

Ergun Babahan (Özgür Düşünce), Ayşe Yıldırım Başlangıç (Cumhuriyet) Celal Başlangıç (Haberdar), Said Sefa (Haberdar), Önder Öner (ETHA), Evrim Kurdoğlu (Bağımsız gazeteci) ve Ceren Sözeri’den (Evrensel) oluşan ekip, Diyarbakır’a varır varmaz Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası yetkilileriyle bir araya geldi.

Dayanışma kampanyasından duydukları memnuniyeti dile getiren yetkililer, kısa görüşmede, ana akım medya ve yarı resmi haber ajansı AA muhabirlerinin, istihdam kaygılarından dolayı bu kıymetli kampanyaya destek vermekten kaçındığını söyledi.

Dicle: Daha önce böylesini yaşamadık
Daha sonra DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ile de kısa bir görüşme fırsatı yakaladık ve kendisine yaşanan savaşla ilgili bazı sorular yönelttik. 19 yaşında kendisini siyasetin içinde bulduğunu ve bu zor yolda 40 seneyi geride bıraktığını söyleyen Dicle, “Daha önce böylesine korkunç bir süreç yaşamadık’’ dedi.

1925’ten beri süregelen devlet geleneğinin AKP’yi ele geçirdiğini sözlerine ekleyen Dicle şöyle konuştu: “Bahara devletin bu tutumu sona ermezse gerilla şehir merkezlerine inecek. Bu durum bizi çok korkutuyor. Metropollerde patlak verecek bir savaşın, Avrupa ülkelerine sıçraması da kaçınılmaz olur. Çünkü hem devlet, hem de örgüt Fransa ve Almanya gibi ülkelerde çok örgütlü.’’

Devletin, şiddetli tutumunu giderek artırdığına dikkat çeken Dicle, “PYD’nin Cenevre’deki Suriye görüşmelerine katılması Türkiye tarafından engellendi. Engellememiş olsalardı Kürt halkı ve siyasi hareketi bu olumlu havayı içeriye yansıtabilirdi’’ dedi.

‘AKP tamamen imha edilecek ve tasfiye edilecek’
AKP iktidarının ‘neosmanlıcık hayalleri’yle hareket ettiğini savunan Dicle, sözlerine şöyle devam etti: “AKP, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bekasını tehlikeye atacak bir rota izliyor. Sayın Öcalan görüşmeler sırasında bize hep söylüyordu: Bu şansı gözümüz gibi korumalıyız. Çünkü bu süreç bozulursa bir darbe dinamiği gündeme gelecek. Kürdistan’da belki büyük katliamlar olacak ama AKP de tamamen imha edilecek ve tasfiye olacak. Şu anda AKP’nin yaşadığı bir tasfiye sürecidir.’’

Editör: Wan Haber