DSP Genel Başkanı Masum Türker, Irak'taki petrol savaşları nedeniyle terör örgütü PKK'nın bitmek zorunda olduğunu ifade etti.
Türker, Samanyolu Haber'de katıldığı bir programda terörle mücadele ve İmralı görüşmelerine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı. PKK'nın terör faaliyetlerine son vermek zorunda olduğunu belirten Türker, "PKK terör faaliyetlerine son vermek zorunda. Çünkü Barzani ilk defa Kuzey Irak'tan boru hattı olduğu halde tankerlerle petrol ihracatı yaptırdı. Şu anda Türkiye Maliki'ye karşı Barzani'nin yanında. PKK da Maliki'ye karşı mücadelede Barzani'ye destek veriyor. Barzani ne istiyor? Diyor ki 'Buradan çıkan petrol benimdir, ben artık merkezi hükümete pay vermek istemiyorum ya da ben istediğim payı veririm'. Ama bunun yolu ne? Şu anda petrolün taşınmasında kullanılan petrol boru hattının sahibi Bağdat hükümeti. Barzani bu tartışmada ayrı bir boru hattı istiyor. Türkiye de bu konuda sessiz kalarak zımnen talebi onaylıyor. Barzani tarafından Türkiye'de ikinci boru hattı kurulacak. Bu hattı Maliki reddediyor. Boru hattı kurulamadı ama ilk defa petrolün parasının yüzde yüz Barzani'ye gideceği petrol nakliyatı başladı. Bu aslında Irak'ta olayları bir savaşa kadar götürecek, huzursuzluğa neden olacak bir durum. Merkezi yönetimle Kürt bölgesinin savaşına kadar gidecek bir olay. Bu savaşta işi mezhep kavgasına sokmamaları için geçen cuma namazını Irak'ın Şii lideri Mukteda Sadr, Sünnilerle beraber aynı camide kıldı. Bu durumda Barzani, PKK'dan desteğini çekmeye başladı. Barzani'nin boru hattının petrol gelirini alabilmek için Türkiye'nin desteğine ihtiyacı var. Çünkü boru hattının geçeceği yer Türkiye. Boru hattı olmazsa tankerlerle taşınacak yer yine Türkiye. Bu konuda başka bir aktör de Amerika. Çünkü ABD petrol şirketlerinin Barzani ile 40'a yakın anlaşması var. ABD'nin bir başka isteği de Türk şirketlerinin anlaşma yapmasını engellemek. Türk işadamlarının anlaşma yapmasını engellemeye çalışıyorlar. Bu konular birbiriyle bağlantılı olarak değerlendirildiği zaman görülüyor ki PKK terörü bitmek zorunda kalacak. Çünkü şu anda ABD, Barzani'nin korunmasını Türkiye'nin sağlamasını istiyor" dedi.
Irak'taki petrol savaşı nedeniyle PKK'nın bitmek zorunda olduğunu vurgulayan Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"PKK ne zaman güçlendi? 1. Körfez Savaşı'nda. DSP'nin liderliğindeki 57. Hükümet döneminde ise PKK terör eylemleri sona ermişti, Ama ABD, 2003'te Körfez savaşını başlatınca terör yeniden hortlamaya, orada istediği gibi cirit atmaya başladı. Niye? Oradaki askerlerimiz geri çekildi diye. DSP'den sonra hem hükümetten hem de Genelkurmay'ı yöneten askerlerden, oradaki askerimizi neden geri çekti diye hesap sorulacak. Çünkü oradaki askerimiz geri çekilince PKK geri döndü."
Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gözaltına alınması, ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılması konusuna dikkat çeken Türker, "Bu durum, Öcalan'la yapılan konuşmalarda verilen bir teminatın göstergesi olarak kullanıldı. MİT Müsteşarı çıkıp 'Bu teminat değil' desin bakalım" dedi.
Türker, "26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklu olmasının nedeni de bu görüşmelerde verilen tavizlerin sonucudur" iddiasında bulundu.
(ZÇ-CC-Y)

10.01.2013 16:48:05 TSI

Editör: Wan Haber