Dünya Sağlık Örgütü (WHO), UNICEF ve Dünya Gıda Örgütü (FAO) kurumlarının temsilcilerinden oluşan heyet, Kahramanmaraş'taki çadır kentte incelemelerde bulundu.
WHO Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili başkanlığındaki heyet, Sağlık Bakanlığı koordinatörlerinin eşliğinde çadır kenti dolaşarak, sağlık, eğitim, gıda ve barınma alanlarında verilen hizmetleri yerinde inceledi. Çadır kentten sorumlu Türkoğlu Kaymakamı Tuncay Akkoyun'dan çalışmalar hakkında bilgiler alan heyet, sık sık notlar alarak, fotoğraf çekip gözlemlerini kaydetti. Bu arada heyeti gören Suriyeli çocuklar, zafer işareti yaparak konuklarına ilgi gösterdi.
Yapılan incelemelerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran WHO Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili, yapılan çalışmalardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine teşekkür etti. Profili, "Bununla birlikte merkez ve il düzeyinde bu kampların oluşturulmasında ve bu hizmetlerin verilmesinde emeği geçen tüm yetkili kuruluşlara teşekkürümüzü iletmek istiyorum. Aslında bizim buraya gelme amacımız, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini nasıl destekleyebileceğimizin yollarını bulmaktı. Ancak buraya geldiğimizde gördük ki, hizmetler zaten en üst düzeyde sağlanmakta" dedi.
Verilen hizmetlerin kalitesinden şüphe duymadıklarını ifade eden Profili, "Özellikle bu noktada biz, Sağlık Bakanlığı, AFAD, valilikler ve il müdürlükleriyle ortak çalışıyoruz; koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Bununla birlikte birkaç kampı ziyaret etme fırsatı yakaladık. Buradaki insanlarla konuşma fırsatı yakaladık. Bu noktada sizin de burada olmanız oldukça önemli. Çünkü sürecin basın tarafından da desteklenmesi lazım. Özellikle hükümetin gerçekleştirdiği faaliyetlerin basın tarafından desteklenmesi ve bu faaliyetlerin halka aktarılması noktasında size de çok büyük görev düşüyor" diye konuştu.
Gördükleri tablonun memnuniyet verici olduğuna dikkat çeken Profili, sözlerini şöyle tamamladı:
"Burada özellikle sağlık hizmetlerini de görme fırsatı yakaladık. Bu hizmetlerin ne kadar yüksek kalitede sunulmuş olduğunu görmüş olduk. Özellikle hamile kadın ve çocuklara yönelik sağlık hizmetlerinin kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca gördük ki Türkiye hükümeti, Suriyelilere tamamen vatandaşı gibi davranıyor."
(YUT-OK-Y)

05.12.2012 15:49:14 TSI

Editör: Wan Haber