DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, alınan önlemlere rağmen aşırı yağışlar nedeniyle taşkınların yaşandığını belirterek, arazilerin taşkından korunması için ıslah çalışmalarının devam edeceğini belirtti.
25 Ocak Cuma günü saat 22.00 sularında başlayan aşırı yağışlar Denizli ve Aydın illerinde etkili oldu. Yağışların 26-27 Ocak günlerinde de devam etmesi sonucu metrekareye ortalama 50 kilogram yağış düşmesi sonucu Büyük Menderes Nehri yatağında su seviyesi yükselerek Söke Ovası'nda araziler sular altında kaldı.
DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, yaptığı açıklamada, "DSİ Bölge Müdürlüğümüzce 2003 2008 yılları arasında gerçekleştirilen Büyük Menderes Nehri 1. Kısım çerçevesinde yatak ıslahı yapılan kısımlarda ve 2011-2012 yıllarında yapılan 2. Kısım çalışmalarımız arasında yer alan Çine Çayı birleşim noktası Yalkı Deresi birleşim yerinin bulunduğu bölgelerde taşkın problemi yaşanmamıştır. Ancak 2013 yılı ve sonraki yıllarda planlanmış olan Büyük Menderes Nehri Yatak Islahı çalışmalarımızın bulunduğu Yeniköy köprüsü Bafa Gölü çıkışı Şişmesavak kısımlarında aşırı yağışların etkisiyle Büyük Menderes Nehri yatağının gelen suları taşıyamaması neticesinde, Yeniköy, Nalbantlar, Söke, Özbaşı ve Sarıkemer arazilerinde su yükselmesine bağlı olarak taşkın meydana gelmiştir. Bölge Müdürlüğümüzce su seviyesinin yükselmeye başladığı andan itibaren taşkın sahasında gerekli makine önlemleri alınmış, nehir yatağında suyun yükselmesi ile beraber yatak seddelerinde anlık müdahaleler yapılmıştır. Bu taşkın nehir yatağının sağında ve solunda geçmiş yıllarda Bölge Müdürlüğümüzce yapılmış taşkın seddeleri olan kısımlarda seddeler arasında kalmış ve bu alanda etkili olmuş daha mansapta sedde bulunmayan kesimlerde tarım arazilerine yayılarak toplamda 8 bin 800 hektar alana yayılmıştır" dedi.
TAŞKIN SEDDELERİ YIKTI
Taşkının genişlemesine sel sularının seddeleri yıkmasının neden olduğuna işaret eden Kaya Yıldız, "29 Ocak Salı günü saat 18.00''de Burunköy Söke Büyük Menderes Köprüsü sağ sahilindeki Söke koruma seddesinde münferit bir yırtılma meydana gelmiş, Bölge Müdürlüğümüzün koordinesinde Söke Sulama Birliği, Söke Belediyesi, Didim Belediyesi ve Bölge Müdürlüğümüz iş makineleri ve kamyonları ile dolgu malzemesi çekilerek yırtılan bölüme anında müdahale edilmiştir. Saat: 21.00 sularında seddenin yırtılan bölümü kapatılmıştır. Yırtılan bölümden akan sular ana kanala alınarak yerleşim yerlerinin zarar görmesi önlenmiştir. Bu çalışma süresince Bağarası Söke ara ulaşım yolu yaklaşık 3 saat trafiğe kapatılmıştır" diye konuştu.
TAŞKIN ISLAHI PLANLANAN BÖLGEDE MEYDANA GELDİ
Su seviyesinin Koçarlı Büyük Menderes Köprüsü'nde bulunan eşelide 25 Ocak Cuma günü saat 08.00'de 2,60 metre iken 28 Ocak Pazartesi saat 08.00'de 4,35 metre yükseldiğine dikkat çeken Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: "Son yaşanan taşkın problemi İdaremizce 2013 yılı ve devamında ıslah çalışması planlanan kesimde yaşanmış olup önümüzdeki yıllarda bu kesimlerde de çiftçilerimizin problem yaşamaması için ve arazilerinin taşkınlardan korunabilmesi Kurumumuzca devam edilen Büyük Menderes Nehri Yatak Islahı çalışmalarımız Genel Müdürlüğümüzün de verdiği iş makinesi desteği ile 2013 yılında ve devamında da büyük bir hızla programlandığı şekilde devam edecektir"
(MB-İK)

31.01.2013 10:19:35 TSI

Editör: Wan Haber