Bugüne kadar 6 çocuğun boğularak ölümüne yol açan DSİ'ye ait Muradiye'deki sulama kanalı, ölüme davetiye çıkarıyor. İlgili mercilere yaptıkları onlarca şikayete rağmen soruna çözüm üretilememesine tepki gösteren yurttaşlar, kanalın üzerinin yeni ölümler yaşanmadan bir ana önce kapatılmasını istedi.

Van'ın Muradiye ilçesinde bulunan Devlet Su İşleri (DSİ)'ye ait sulama kanalı, ölüm adeta davetiye çıkarıyor. Bugüne kadar 6 çocuğun boğularak ölmesine, onlarca çocuğun ise ölümden dönmesine sebebiyet veren sulama kanalı, yurttaşların defalarca kapatılması için yaptığı başvurulara rağmen kapatılmıyor. İlçenin Yenişehir ve Yavuz Selim Mahallesi arasından geçen sulama kanalı, yıllardan beridir bakımsızlık nedeniyle terk edilmiş durumda. Mahalle sakinleri için mikrop yuvası haline gelen kanal, diğer taraftan çocuklar için ölüm saçıyor. Yurttaşların attığı soba külleri, atık çöpler nedeniyle hem görüntü, hem de insan sağlığını açısından tehdit oluşturan kanal sorununa yapılan onlarca başvuruya rağmen yetkililerce çözüm üretilemiyor. 

Çiftçilerin mahsul ve meyve ağaçlarında kanaldan akan sular nedeniyle çeşitli çürümeler meydana geliyor. Sulama zamanı DSİ tarafından yapılmayan kanal temizliğini çiftçiler, kendi imkânlarıyla işçi tutarak kanalı temizlemeye çalışıyor. Yaşadıkları bu mağduriyet nedeniyle mahalle sakinleri, sorunun bir an önce DSİ ve Sulama Birliği tarafından çözülmesini, kanalın üzerinin kapatılmasını istiyor.

Söz konusu kanalın bir an önce kapatılmasını isteyen yurttaşlardan biri de, kısa bir süre önce kendi çocuğunu da kanalda boğularak kaybeden Faruk Yavrutürk. Yavrutürk, "Benim çocuğumdan sonra 5 çocuk daha bu kanalda boğuldu, o günde şikâyet etmiştik, her çocuk boğulmasında şikayet ediyoruz. Yetkililerin duyarsızlığına anlam veremiyoruz. Bizler bundan sonra madem DSİ kanalın üzerini kapatmıyor, bizde çocuklarımızın sağlığı ve ölmemesi için kanala beton döküp kapatacağız" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber