Dr. Tufan Diker, ihmal edilen burun temizliğinin hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çekerek, "Burun sadece koku ve nefes almaya yaramaz, aynı zamanda solunum için alınan havanın nemlenmesi, ısıtılması, süzülmesi ve temizlenmesi gibi fonksiyonlarda görür" dedi.
Burun temizliğinin sağlık açısından çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Tufan Diker, "İhmal edilen burun temizliği bazı hastalıklara zemin hazırlar. Ellerimizi gün içinde her yere dokunuyoruz. Toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, okullar, tuvaletler. Tüm bunlar aklımıza gelince hemen ellerimizi yıkamak ihtiyacı duyuyoruz. Ama gözden kaçırdığımız bir detay var. Bu mekanlarda mikroplar sadece elimizi değdiğimiz yerlerde değil, aynı zamanda havadadır. Kirli ve mikroplu hava, solunum yolu ile burnumuzun içine girer ve buradan uzaklaştırılmazsa nefes ve solunum yolu ile sistemimize karışır. Bu durum sadece solunum yolu hastalıkları için değil, genel sağlığımızı tehdit edecek pek çok hastalık için zemin hazırlar" şeklinde konuştu.
Tuzlu suyun burun temizlemede yetersiz olmayacağını ifade eden Dr. Diker, "Tuzlu su burun içi dokulara yapışmış partiküller, virüs ve mikropların bir kısmını temizler ancak mekanik bir temizlik yeterli olmayacaktır. Temizliği yaparken hem vücudun kendi savunma mekanizmaları desteklenmeli hem de dokular ve oluşumlar için iyileştirici, düzeltici özel ürünlere ihtiyaç vardır. Burun temizliği için kullandığınız ürünleri özenle seçmelisiniz. Bu ürünler sadece burnun içini temizlemekle kalmamalı, sürekli havalanması gereken sinüs boşluklarının temizlenmesini de sağlamalı, var olan rinosinüzal hastalıklar, adenoit ve rinitlerin tedavisine yardımcı olmalı, iyileşme sürecini desteklemeli" diye konuştu.
Beta glukan içeren burun temizleyiciler hakkında da halkın yeteri kadar bilgisinin olmadığını belirten Dr. Diker, "Günlük burun temizliğinde kullanılan ürünlerin içinde beta glukan olmasını tavsiye ediyorum. Artık ülkemizde de vatandaşlarımız sprey bağımlılığı, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklardan kurtulabilir ve korunabilirler. Bunu beta glukan içeren burun spreyleri ile yapabilirler. İçinde beta glukan olan ürünler sadece burnun açılmasını ve temizlenmesini sağlamaz, aynı zamanda hastalıkları önler. Otitis media, adenoidler, akut ve kronik resinüzitler, rinitler gibi enfeksiyonların oluşmasını önler. Lokal etkili olan beta glukan bağışıklık sistemini hazır tutar. Antibiyotik tedavisinde fırsatçı patojenlerden korur ve iyileşme sürecini hızlandırır. Yine ürün seçiminde araştırma yapılması, bağımlılık yapmayan, burun içi PH değerini bozmayan ürünlerin tercih edilmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.
(ÖFA-CC-Y)

16.02.2013 16:48:47 TSI

Editör: Wan Haber