Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Azmi Yerlikaya, Moleküler Kanser Araştırma Derneği'nin (MOKAD) 2012 yılı özel ödülüne layık görüldü.
Yerlikaya'yı makamında kabul eden Rektör Prof.Dr.Ahmet Karaaslan, Dumlupınar Üniversitesi'ni bilimsel çalışmalarıyla adını duyuran bir üniversite olmasını hedeflediklerini, bu yönde akademisyenleri teşvik ettiklerini ve desteklediklerini ifade ederek, yaptığı çalışmalardan ve aldığı ödülden dolayı Yerlikaya'yı tebrik etti ve başarılı çalışmalarının devamını dileyerek bir plaket ve teşekkür belgesi takdim etti.
Doç. Dr. Azmi Yerlikaya, yüksek lisans eğitimini Drexel Üniversitesi'nde ve doktora eğitimini ise Pennsylvania State Üniversitesi Hershey Medical College'ta tamamladığını belirterek, yurt dışından döndükten sonra TÜBİTAK desteğiyle Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde kanser araştırmalarını devam ettirmek için bir hücre kültürü laboratuarı kurduğunu, bu laboratuarda çeşitli kanser hücre kültürlerini (meme ve melanoma) başarıyla çoğaltılıp bunlar üzerinde anti-kanser bileşiklerinin etkinliklerini ve mekanizmalarını araştırıldığını söyledi.
Yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Yerlikaya, 2002 yılından beri Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) kanser biyolojisi üzerinde araştırmalar yaptığını, lisans öğrencilerinin de en iyi şekilde eğitilmeleri için kurduğu hücre kültürü laboratuarında bitirme tezleri için çalıştıklarını kaydetti.
Öğrencilerin bilimsel düşünme yeteneklerinin artması için konu seçiminde serbest olduklarını belirten Dr. Azmi Yerlikaya, her öğrencinin genellikle kendi memleketlerinde halk arasında kanser tedavisine faydalı olduğu söylenen türleri seçtiklerini ve laboratuarda bu bitkilerin ekstraktlarını hazırlayarak hücre kültürleri üzerinde denedikleri söyledi.
Şu ana kadar öğrencilerin, meyan kökü, çam kozalağı, keten tohumu ve brokoli gibi çok sayıda bitkinin anti-kanser özelliklerini malign melanoma ve meme kanseri hücreleri üzerinde test ettiklerini ve elde edilen bulgular lisans bitirme tezi olarak yayınladıklarını söyleyen Yerlikaya, yeni öğrencilerin ise daha çok ülkemizdeki endemik türler üzerinde yoğunlaştıklarını ve daha orijinal bulgulara ulaşmak için çalıştıklarını, ilginç gördükleri sonuçları yüksek lisans ve doktora düzeyinde daha ileri bir şekilde araştırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Yerlikaya, yıllardır DPÜ Fen-Edebiyat Fakültesi laboratuarlarında yaptığı bilimsel çalışmalarının başarılı bir şekilde devam etmesinde Rektörlüğün ve dekanlığında katkı ve destekleri olduğunu ifade ederek, katkıları ve yardımları nedeniyle Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan'a ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Erdoğan'a teşekkür etti.
Doç. Dr. Azmi Yerlikaya, 2006 yılında TÜBİTAK Kariyer Projesi ve 2009 yılında da TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesi aldığını sözlerine ekledi.
(EFE-

29.01.2013 12:38:03 TSI

Editör: Wan Haber