1991 yılında faili meçhul cinayete kurban giden HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın biyografisinin anlatıldığı kitap, Van'da düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Yazar M. Şefiq Öncü'nün yazdığı "Dozek Devranek Lehengek: Wedat Aydın (Bir dava, bir dönem, bir kahraman: Vedat Aydın)" adlı kitabın yanı sıra Aydın'ın yaşamından kesitleri içeren fotoğrafları da kitaplaştırıldı. Avesta Yayınevi tarafından çıkarılan kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisi, Van Belediyesi Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda açıldı. Açılışa; BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Ünlü Kürt Yazar Celile Celil, Şair Hicri İzgören, Avesta Yayınevi Sahibi Abdullah Keskin ile DDKD Van Şubesi yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.
 

Burada ilk konuşmayı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, "O dönemler Kürdistan’daki en karanlık dönemlerdi. Binlerce insanımız faili belli cinayetlere kurban gitti. Bu karanlık dönemleri yaşatanların birçoğu hala görevde ya da göz önünde bulunuyorlar. Bunlar bu karanlık süreci Vedat Aydın’ı katlederek başlattı. Köylerimizi yaktılar, göç ettirdiler, bunların amacının ne olduğunu biliyorduk. Cumhuriyet'in kuruluşu ile birlikte buna benzer birçok cinayet ve karanlık dönemler var. Şeyh Seid, Zilan Deresi, Ağrı, Seid Rıza ve Dersim gibi karanlık dönemler yaşattılar. Kürtlerin yaşamlarındaki bu dönemlerin ardından Vedat Aydın’ı katlederek de yeni bir dönem açmak istediler. Ancak Kürtlerin mücadelesi ile onlar bunu başaramadılar. Biz onların canları pahasına verdikleri emekleri ile buralara geldik. O süreçleri de o kahramanları da unutmamamız gerekiyor. Bizim onlara layık olmamız gerekiyor. Hangi temelin üzerinde oturduğumuzu ve yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.
""

Daha sonra konuşan Kürt yazar Celile Celil, ilk kez böylesi bir sergiye katıldığını aktararak, “Böyle bir insanın, bir kahramanın sergisinde olmaktan çok mutluyum. Vedat Aydın’ın katledilmesini duyduğumda çok üzüldük çünkü biz onun ismine hep mücadele alanlarında duyuyorduk ve onu bu mücadelesi ile tanıdık. Vedat Aydın’ın yaşamından da anlıyoruz ki, bu mücadele, çok ateşli, çok sıcak. Tanımıyoruz ama bu sergiyi gezdiğimizde sanki Vedat Aydın bizimle konuşuyor. İşte bu tür etkinliklerin önemi burada. Kürtlerin mutlaka bu tür arşivleri yapması gerekiyor. Belediyede sadece bir birim arşiv fotoğrafları toplamalı çünkü fotoğraf yaşamı geri getiriyor bize” diye konuştu.
 

Son olarak konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, 16 gündür Van F Tipi Cezaevi’nde devam eden açlık grevleri ile ilgili tutuklularla yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Tutuklulara zulmedildiğini öne süren Üçer, “Biz de kendilerine bu grevi bırakmaları konusunda çağrı yaptık. Bu çağrıyı değerlendirip kararlarını vereceklerini söylediler” dedi.
 

Kürt özgürlük hareketinin büyük bedeller verdiğini, bu bedellerin en başındakilerden birinin Vedat Aydın’ın olduğunu söyleyen Üçer, “Kürt halkı öyle bir mücadele vermeli ki, bir daha Vedat Aydın gibi değerlerimiz bunların ellerinde katledilmemeli. Bizim tek amacımız, onların mücadelesine sahip çıkmak ve onların mücadelesini yükseltmektir” dedi.
 

Sergi 2 Haziran tarihine kadar Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde açık kalacak.

Editör: Wan Haber