Samsun Down Sendromlular Derneği Başkanı Muzaffer Altıntaş, dernek olarak ilkleri yapma hedefi içersinde olduklarını söyledi.
Samsun Down Sendromlular Derneği Başkanı Muzaffer Altıntaş, Başkan Yardımcısı Özlem Yeşilyurt, Genel Sekreter Ülviye Demirci ve down sendromlu Tansu Özüdoğru, Kaan Ersan, Harun Can ve Tülay Gümüş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle İhlas Haber Ajansı (İHA) Samsun Bölge Müdürü Ali Yılmaz Ergen'i ziyaret etti.
Dernek olarak Karadeniz'de ilk olduklarını belirten Samsun Down Sendromlular Derneği Başkanı Muzaffer Altıntaş, "Biz dernek olarak 8 ay önce bu yola çıktık. Çıktığımız günden bugüne kadar ciddi anlamda yol aldık. Down sendromunu bilmeyen üst düzey bürokratlarımız dahil olmak üzere birçok kişiye ulaştığımızı düşünüyoruz. Basın bu anlamda bize çok destek verdi. Biz faaliyetlerde, toplantılarda ve projelerde kendi adımızdan söz ettiriyoruz. En son projemiz İŞKUR ile birlikte yaptığımız istihdam projemiz var. Bu istihdam projemizde 15 tane downlu bireyimiz garsonluk eğitimi almaktadır. Bu eğitimini 6 ay içersinde tamamladıktan sonra 6 ay içersinde kuracağımız Down Cafe'de garsonluk hizmeti yapacaklar. Bu projemizde bittiği zaman Samsun'da ve Karadeniz'de ilk olarak hizmete girecek" dedi.
Dernekçilik anlayışlarını kapılarda ve sağda solda dolaşan bir dernek olarak vermediklerini ifade eden Altıntaş, "Faaliyetlerimiz ile adımızdan söz ettirmek istiyoruz. Toplumun downlu bireyleri daha iyi tanıması ve kaynaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Downlu bireylerimizin sadece ve sadece sevgiye ihtiyacı var. Toplumunda bunları sevebilmesi için bizde çalışmalarda bulunuyoruz. Derneğimizin amacı toplum ile downlu bireyleri bir araya getirmek ve kaynaştırmak. Derneğimizi resmi olarak 21 Mayıs 2012 tarihinde kurduk. Faaliyetlerimize de Erzurum'da oynanan Fenerbahçe Galatasaray Süper Kupa maçına downlu bireylerimiz ile giderek 'Downlu Sendromlular sahada koşu yaptı' diye ses getirdi. Samsun'da yaklaşık olarak şuana kadar İl Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un vermiş olduğu talimat neticesinde bir zihinsel engellilerin arasından ayrılarak downlu bireylerin tespiti yapılıyor. Yaklaşık olarak İl Sağlık Müdürlüğü'nde 100 120'ye yakın çalışma yapıldı. Bu çalışmalar neticesinde down sendromlu tahmini sayısı 300 olduğu düşünülüyor. Bizim de şuana kadar 70'i derneğimize gelip, gidiyor" diye konuştu.
Down sendromlu çocukların normalde Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu adı altında yarışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Altıntaş, "Fakat down sendromluların ayrı özellikleri olduğundan dolayı dünya artık çocukları diğer zihinsel engelliler grubundan ayırıp, Down Sendromlar Spor Federasyonu olma yolunda ilerledi. Şu anda Türkiye'de bunun farkında. Bizler de Türkiye çapında Down Sendromlular Spor Federasyonu'nun kurulması aşamasında öncüleriyiz. İnşallah bu da 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü'nde Ankara'da Avrupa Birliği Bakanlığı ile birlikte 46 ülkeden gelecek down sendromlularla Türkiye'nin ev sahipliği yapmasıyla birlikte kurulmuş olacak" ifadelerini kullandı.
Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Down Sendromlu Tansu Özüdoğru, İHA Samsun Bölge Müdürü Ali Yılmaz Ergen'e çiçek takdim etti.
(GKH-SLH-Y)

09.01.2013 16:39:58 TSI

Editör: Wan Haber