CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, dövize endeksli kredi verilen banka müşterilerinin mağdur edildiğini, 5 yıldır ödeme yapan borçluların bugünkü borcunun, hala ana paranın üzerinde olduğunu söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Aksünger, Japon Yeni ve İsviçre Frankı ile konut kredisi alarak mağdur olduklarını öne süren bir grupla birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Özel bankaların 2008'deki küresel finans krizini öngördüğünü ve Japon Yeni ve İsviçre Frankına endeksli konut kredisi verdiğini kaydeden Aksünger, kurlardaki yükseliş nedeniyle kredi alan 28 ile 40 bin arasındaki ailenin büyük bir dram yaşadığını söyledi. 2008 yılında dövize endeksli konut kredisi alan bir kişinin bugünkü borcunun, 5 yıldır ödeme yapmasına rağmen ana paranın üzerinde olduğunu ifade eden Aksünger, borçlu ailelerin ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi. Denizli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kredi borçlularının açtığı bir davada tüketici lehine uyarlama kararı verildiğine işaret eden Aksünger, temyizi görüşen Yargıtay'ın, tüketicinin krizi öngörmesi gerektiğine hükmederek kararı bankalar lehine bozduğunu bildirdi.
Borçluların af değil kredi ana paralarının Türk lirasına uyarlanarak yeniden yapılandırılmasını istediğini kaydeden Aksünger, bu konuda verecekleri kanun teklifine diğer partilerin destek vermelerini istedi.
Dövize Endeksli Konut Kredisi Mağdurları Derneği üyesi Hasan Ergün ise konut kredilerinin 2007 yılından itibaren dövizle verilmesi için pazarlama yapıldığını belirterek, müşterilerin dövize endeksli krediye yönlendirildiğini ve mağdur edildiğini ifade etti.
(MÜG-ÖZ-Y)

24.01.2013 14:39:47 TSI

Editör: Wan Haber