Adana'da sahte evrak ve taklit imza ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi hesabından bir döviz bürosunun banka hesabına 510 bin 400 TL aktarılmasını sağlayan, bu parayı Euro'ya çevirerek gönderdiği adamı vasıtasıyla elden almaya çalışan dolandırıcının oyununu döviz bürosu sahibi bozdu. 213 bin Euro'yu almaya gelen ve döviz bürosu sahibinin dikkat ve ısrarı üzerinde olayın ortaya çıkmak üzere olduğu anlayarak dışarı çıkıp kaçan dolandırıcının gönderdiği adam güvenlik kameralarınca görüntülendi.
İlginç dolandırıcılık girişimi, merkez Seyhan ilçesine bağlı Kuruköprü Mahallesi'nde yaşandı. İddiaya göre Özler Caddesi'nde bulunan Sorguç Döviz Bürosu sahibi Cuma Tepeli'yi telefonla arayan bir şahıs, kendisinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin saymanlığa bakan avukatı olarak tanıttı. Telefondaki sözde avukat, "İcra dairesine acil para yatıracağım, şirketinizin banka hesabına havale çıkartacağız. Bu parayı euro olarak acil istiyorum" diyerek bu paranın Euro'ya çevrilerek gönderdiği adama teslim edilmesini istedi.
Bunun üzerine Tepeli, işlemden şüphelenerek bankayı araması gerektiğini söyledi. Tepeli, hemen bankayı arayıp belediyeden hesabına böyle bir para aktarılıp aktarılmadığını sordu. Banka görevlileri hesabına söylenen paranın aktarıldığını bildirdi. Ancak buna rağmen Tepeli inanmayarak belediyeyi arayıp konuyu teyit ettirmelerini istedi. Bu arada Tepeli, telefondaki şahsın gönderdiği elemandan ehliyet fotokopisi yerine kimlik fotokopisini istedi. Bunun üzerine şahıs, nüfus cüzdan fotokopisi çektirip 17 dakika sonra geri geldi. Tekrar bankayı arayan, "Belediye para yatırdığını teyit etmiyor" cevabı aldı. Tepeli, 213 bin Euro'ya çevirdiği parayı almak üzere büroya gelen şahsı oyalayarak polisi aradı. Ancak, işlemin uzamasından şüphelenen şahıs etrafa bakınarak döviz bürosundan ayrılıp hızla uzaklaştı. Bu anlar saniye saniye güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.

"BANKA VE BELEDİYE TEŞEKKÜR ETTİ "
Uyanıklığı sayesinde belediye ve bankanın dolandırılmasını önleyen Tepeli, yıllardır esnaflık yaptığını bu nedenle böyle olaylara karşı hazırlıklı olduğunu belirterek, "Belediyenin böyle bir parayı yatıracağına inanmadığım için iyice araştırdım. Normal şartlarda hesabıma gelen parayı alıp, vatandaşın istediği dövizi ödeyebilirdim. Banka bu işlemi yaparken kurum yetkilisinin verdiği imza sirkülerini incelemiş, usulsüzlüğü fark etmemiş. Ama ben durumdan şüphelenip ısrarcı davranınca dolandırıcılık olayı ortaya çıktı. Kurumun Yaşar adında bir avukatı olmadığını öğrendik. Şimdi o para kamu kurumunun kasasına geri döndü" dedi.
(FKE-AKL-Y)

06.02.2013 13:17:36 TSI

Editör: Wan Haber