Konak Belediyesi tarafından düzenlenen 'Ustaya Saygı' etkinliğinin Şubat ayı konuğu duayen gazeteci Kaya Çelikkanat. Yaklaşık 68 yıldır gazeteciliğe gönül vermiş ve çeşitli kademelerde pek çok gazetede görev almış olan Çelikkanat'ı ailesi, meslektaşları, sevenleri ve dostları Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte yalnız bırakmadı. Benal Nevzat Salonu'nda Sancar Maruflu'nun sunumuyla gerçekleşen etkinlikte dostları Çelikkanat ile olan anılarını, mesleki başarılarını, siyasete olan merakını dile getirdiler ve bol bol eski gazetecilik günlerini andılar.
'ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK'
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, manevi duyguların bu buluşmalarla daha da güçlendiğini, dostluk, sevgi ve saygının pekiştiğini söyledi. Tartan, "Kaya Ağabey bizim için bir duayen. Ben 60 yıldır onun gazetecilik hikayelerinin var olduğunu bilirim. Sadece bir gazeteci, bir ağabey, sevgi dolu bir insan değil; aynı zamanda bir deniz ve balıkçılık tutkunu. O yönüyle de aramızda sevgi ve saygıyla anılır. Kaya Ağabey'i sadece mesleğe kazandırdıkları ile değil; bugüne kadar gerçekleştirdikleri insan sevgisi ile dolu yapısı ve etik değerlere bağlılığı ile de büyük bir sevgiyle anıyorum. Gerçekten onlardan çok şeyler öğrendik. Bu kuşak gazeteciliğin nasıl evrensel gerçekler doğrultusunda gelişebileceğini ve insanlara nasıl hizmet olarak dönüşebileceğini de bizlere gösterdi. Biz ondan çok şeyler öğrendik, onun mutluluğunu yaşıyoruz. Ben de Kaya Ağabey'le bir arada olmaktan, onunla aynı çatı altında bulunmaktan, aynı havayı solumaktan mutluluk duyan eski bir gazeteci, şimdi bir yerel yönetici olarak bu keyfi paylaşıyorum. Kaya Ağabey iyi ki varsın. Topluma kattığın tüm değerler adına sana şükranlarımız sunuyoruz" dedi.
Ustayı yalnız bırakmayanların başında Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel balıkçılığı çok seven Kaya Çelikkanat'la balık avına gidip balık avlayamadan geldiklerini anlatarak salonu kahkahaya boğdu.
Hüseyin Yurttaş, Muzaffer Cellek, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, Mustafa Tuna, Levent Bimen, Ertuğrul Gezenoğlu, Ünal Tümin, Yunus Kırılmış, Okan Yüksel, yeğeninin eşi ve eski Altındağ Belediye Başkanı Lütfi Özer ve daha pek kişi Çelikkanat ile ilgili duygularını dile getirdi. Dostları Çelikkanat'ın, adı ve soyadı gibi sert olmadığını aksine çok yumuşak, sakin ve bir o kadar da gazetecilikte ve siyasi kariyerinde başarılı olduğu dile getirildi. Pek çok meslektaşı gazeteciliği, haber takibini ondan öğrendiklerini dile getirdiler. Hiç evlenmeyen ve hayatını kardeşlerinin çocuklarına adayan Çelikkanat'ı yeğenleri de yalnız bırakmadı.
Gazeteciliğin zor bir meslek olduğu kadar keyifli yanları da olduğunu ifade eden Çelikkanat, 27 Mayıs döneminden bugüne kadar Türkiye'de demokrasi, hukuk ve adalet yolunda bir arpa boyu yol kaydedilemediğini belirterek, "Bugün başladığımız noktada bile değiliz, çok gerilerdeyiz" dedi. Çelikkanat, hapiste bulunan gazeteci dostlarını da unutmadı ve sevgilerini iletti.
KAYA ÇELİKKANAT KİMDİR?
1934 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Gazetecilik Yüksek Okulu'nu bitirdi. Gazeteciliğe 1955 yılında Ulus Gazetesi'nde başladı. Akşam, Tercüman, Ticaret, Demokrat İzmir, Yeni Asır, Gazete İzmir'de muhabir istihbarat şefi ve temsilci olarak çalıştı. Türk Haberler Ajansı'nda Bölge Müdürlüğü, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nde Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 1960'lı yıllarda İstanbul'da Ahmet Ankın'la beraber Kirpi isimli mizah dergisi ve İzmir'de Vural Tülis ile Akış Dergisi'ni çıkardı. 1973-1977 yılları arasında İzmir Belediye Meclisi ve Daimi Encümen üyeliğinde bulundu. Demokrat Ege'de ve Ege Telgraf Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Çelikkanat, halen köşe yazılarına Dokuz Eylül Gazetesi'nde devam ediyor.
(AH-Y)

08.02.2013 12:24:56 TSI

Editör: Wan Haber